Mainos

Serbian oppositio valtaan Belgradin valtuustossa

Belgradin kaupunginvaltuustossa valtaan noussut Zajedno-oppositioliike valitsi tänään Belgradin kaupunginjohtajaksi demokraattisen puolueen johtajan Zoran Djindjicin. Djindjicin valinta oli odotettu, sillä hän oli vaalin ainoa ehdokas.

Oppositio astui tänään valtaan Belgradin kaupunginvaltuustossa ensimmäistä kertaa 50 vuoteen. Valtaannousu on kolme kuukautta jatkuneiden mielenosoitusten kruunaus. Oppositioliikkeellä on valtuuston 110 paikasta hallussaan 69. Presidentti Slobodan Milosevicin sosialistisella puolueella on Belgradin valtuustossa 24 paikkaa.

Djindjic sai vaalissa 68 ääntä. Häntä vastaan äänesti 24 edustajaa, kaksi äänestyslippua mitätöitiin ja 17 edustajaa pidättyi äänestämästä. Yksi valtuuston jäsen oli poissa äänestyksestä. Oppositio voitti marraskuussa kunnallisvaalit, mutta Serbian viranomaiset mitätöivät tuloksen. Kolme kuukautta kestäneet mielenosoitukset taivuttivat viranomaiset kuitenkin myöhemmin palauttamaan voiton oppositiolle.

Oppositiolla on vielä kaksi tavoitetta, jotka se haluaa saavuttaa. Oppositio haluaa tiedotusvälineet vapaiksi valtion valvonnasta ja lisäksi luoda rehelliset puitteet myöhemmin tänä vuonna pidettäville presidentin- ja parlamenttivaaleille.

Oppositio rakoilee

Uudella kaupunginhallituksella on tavoitteenaan uudenaikaistaa hallintoa ja kirjanpitoa.
-Me tiedämme, ettei meillä ole Serbian muiden hallintoelinten tukea, mutta meillä on kansalaisten tuki, sanoi Djindjic tänään.

Tähän asti yhtenäisen opposition kerrotaan rakoilleen Belgradin kaupunginjohtajavaalissa. Myös toisen oppositiojohtajan, Serbian uudistusliikkeen johtajan Vuk Draskovicin tiedetään halunneen tehtävään. Hän vastusti juhlaa, jota suunniteltiin uuden kaupunginjohtajan virkaanastujaisten vuoksi. Hän sanoi, että kun ihmiset näkevät nälkää, ei ole aika juhlia.

Draskovic ja kolmas oppositiojohtaja Vesna Pesic eivät osallistuneet virallisiin virkaanastujaisiin, koska he eivät ole valtuuston jäseniä.

Oppositiopuolueet ovat kiistelleet opposition paikkajaosta keskenään sekä Belgradissa että 13 muussa kaupungissa, joissa se voitti. Opiskelijat osoittivat jälleen tänään mieltään Belgradissa. He vaativat yliopiston rehtorin eroa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.