Mainos

Serbian johto tuomitsi lähetystöiskut

Serbian johto on tuominnut jyrkästi Belgradissa tehdyt suurlähetystöiskut. Serbian ulkoministerin Vuk Jeremicin mukaan iskut olivat valitettavia ääriryhmän toteuttamia hyökkäyksiä, jotka eivät kuvasta serbialaisen valtaväestön tuntoja.

Ulkoministerin mukaan maan johto ei tule hyväksymään väkivaltaisuuksia Serbiassa, sillä ne vahingoittavat maan julkisuuskuvaa.

Yhdysvallat syyttää Serbian hallitusta siitä, että se ei pystynyt suojelemaan diplomaattista koskemattomuutta nauttivaa aluetta. USA aikoo ottaa asian esille YK:n turvallisuusneuvostossa.

Kosovon itsenäistymistä vastustanut 200 000 ihmisen suurmielenosoitus äityi illalla levottomuuksiksi.

Raunioista löytyi hiiltynyt ruumis

Ihmisjoukko sytytti tulipaloja Yhdysvaltain Belgradin-suurlähetystössä. Lisäksi kepeillä ja metallitangoilla varustautuneet mielenosoittajat hajottivat lähetystön ovia ja ikkunoita sekä kaksi vartijakoppia lähetystön edustalla. Väkijoukko repi myös irti Yhdysvaltain lipun ja vaihtoi salkoon Serbian lipun.

Yhdysvallat vaati hyökkäyksen jälkeen Serbian viranomaisia suojelemaan suurlähetystöä. Lähetystörakennus oli hyökkäyshetkellä tyhjillään, eivätkä poliisit vartioineet sitä.

Poliisi seurasi aluksi sivusta pääosin nuorista miehistä koostuvan joukkion riehumista. Vasta puolen tunnin kuluttua parisataa mellakkapoliisia ryhtyivät hajottamaan väkijoukkoa turvautuen muun muassa kyynelkaasuun. Muutamia tunkeutujia myös pideätettiin.

Väkivaltaisuudet kohdistuivat myös Kroatian ja Saksan suurlähetystöihin. Lisäksi kauppoja ja kioskeja ryöstettiin ja pankkirakennuksia turmeltiin.

Mielenosoitus Belgradissa 21.2.2008

Yhdysvaltain lähetystöstä löytyi myöhään illalla hiiltynyt ruumis. Suurlähetystön edustajan mukaan toistaiseksi tunnistamaton vainaja ei ole lähetystön työntekijä. CNN-televisiokanavalle antamassaan haastattelussa edustaja epäili vainajan olevan yksi mielenosoittajista. Hänen henkilöllisyytensä selviää kuitenkin vasta dna-testissä.

Illan aikana loukkaantui satakunta ihmistä, heidän joukossaan 32 poliisia.

Yhdysvaltain lähetystöön yritettiin hyökätä kerran aiemminkin tällä viikolla.Yhdysvallat on tukenut Kosovon itsenäistymispyrkimyksiä.

Lähetystöiskut tuomittiin myös maailmalla

Belgradissa suurlähetystöihin eilen tehdyt iskut tuomittiin jyrkästi myös maailmalla. Sekä YK että EU painottivat, että mellakoitsijoiden toimia ei voi hyväksyä.

YK:n turvallisuusneuvosto sanoi kannanotossaan, että kansainväliset sopimukset tulee hoitaa ilman väkivaltaa. Neuvosto kiirehti Serbian johtoa palauttamaan maahan järjestyksen viipymättä ja turvaamaan suurlähetystöjen rauhan.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana puolestaan vetosi serbialaisia säilyttämään malttinsa ja toimimaan vastuullisesti.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.