Mainos

Serbian ja Kosovon tulitauko pitänyt

Serbian ja Kosovon väliselle rajavyöhykkeelle sovittu tulitauko on pitänyt.

Sotilasliitto Naton välityksellä solmittu tulitauko astui voimaan keskiyöllä ja ainakin vielä illansuussa alueella oli rauhallista. Eilen allekirjoitettu tulitaukosopimus oli ensimmäinen askel kansainvälisissä pyrkimyksissä rauhoittaa alueen rajakahakoita, jotka ovat jatkuneet jo yli vuoden.

Kosovon puolelta tulleet albaanisissit ovat käyttäneet demilitarisoitua puskurivyöhykettä hyväkseen ja tehneet sieltä käsin hyökkäyksiä sekä Serbian että Makedonian turvallisuusjoukkoja vastaan. Eilen tehdyn sopimuksen mukaan Jugoslavia saa sijoittaa sotilasjoukkoja puskurivyöhykkeelle, jota tähän asti ovat valvoneet ainoastaan kevyesti aseistetut serbipoliisit.

Naton johtamien Kfor-rauhanturvajoukkojen komentaja, kenraali Carlo Cabigios sanoi, että joukkojen siirrot voidaan aloittaa lähipäivinä. Sotilaat sijoitetaan vyöhykkeen eteläkärkeen Kosovon, Serbian ja Makedonian rajojen yhtymäkohtaan. Heidän on tarkoitus valvoa, etteivät albaanisissit pääse käyttämään vyöhykettä tukikohtana Makedonian puolelle tehtäville iskuille.

Sopimukseen sisältyvänä luottamuksen osoituksena Jugoslavian armeija alkoi valmistautua vetämään raskasta aseistustaan puskurivyöhykkeen reunoilta. Albaanisissit suhtautuvat kuitenkin epäilevästi tulitaukosopimukseen ja serbisotilaiden siirtymiseen rajavyöhykkeelle. He ovat varanneet itselleen oikeuden puolustautua, jos heitä ammutaan ensin. He ovat myös sanoutuneet irti vastuusta, mikäli paikalliset albaaniasukkaat hyökkäävät sotilaiden kimppuun.

Yhteenottoja Makedoniassa


Tulitauosta huolimatta Kosovon ja Makedonian rajalla oli tiistaina levotonta. Alueella olevat toimittajat kertoivat, että albaanien hallussa olevasta Malino Malon kylästä kuului tykkitulta. Albaanisissien mukaan tulitus tuli Makedonian turvallisuusjoukkojen asemista, mutta koska se ei aiheuttanut vahinkoja, siihen ei vastattu.

Aiemmin Makedonian pääkaupungissa Skopjessa viranomaiset kertoivat yhteenotoista poliisin ja sissien välillä. Ammuskelu oli alkanut, kun poliisit olivat yrittäneet päästä albaanien hallussa oleville alueille.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.