Serbian asukkaat äänestivät perustuslaista

Uuden perustuslain mukaan Kosovo on erottamaton osa Serbiaa. Kosovon albaanit on jätetty äänestyksen ulkopuolelle, koska he ovat boikotoineet kaikkia vaaleja vuoden 1990 jälkeen.

Serbian asukkaat ovat tänään ottaneet kansanäänestyksessä kantaa maan uuteen perustuslakiin, jonka mukaan Kosovo on erottamaton osa Serbiaa. Kaksipäiväinen kansanäänestys jatkuu vielä huomenna.

Perustuslaki voidaan hyväksyä, jos yli 50 prosenttia 6,6 miljoonasta äänioikeutetusta kannattaa sitä.

Serbian pääministeri Vojislav Kostunica vetosi kansanäänestyksen aattona kansalaisiin, jotta he uskonnosta ja kansallisuudesta riippumatta antaisivat tukensa perustuslaille. Asukkaat osoittaisivat näin yksimielisesti sen, ettei kukaan voi jakaa Serbiaa, pääministeri sanoi.

Serbian viranomaiset ovat jättäneet Kosovon albaanit äänestyksen ulkopuolelle, koska albaanit ovat boikotoineet kaikkia Serbiassa vuoden 1990 jälkeen pidettyjä vaaleja.

Äänestystuloksella tuskin on vaikutusta Kosovon tulevaan asemaan, sillä diplomaattilähteiden mukaan se saanee itsenäisyyden lähiaikoina. Kosovo-neuvotteluja johtaa YK:n erityislähettiläs Martti Ahtisaari, jonka on vuoden loppuun mennessä määrä antaa YK:n turvallisuusneuvostolle ehdotus Kosovon tulevasta asemasta.

Serbia vastustaa kiivaasti Kosovon itsenäistymistä. Kosovon albaanijohtajien mukaan kansanäänestys on juoni, jonka tarkoituksena on viivyttää ratkaisua Kosovon lopullisesta asemasta.

Pääministeri Kostunica sanoi tänään äänestettyään, että uudella perustuslailla suojellaan Serbian koskemattomuutta.

- Jokainen joka osallistuu kansanäänestykseen ei ole pelkästään osanottaja, vaan uuden luvun luoja Serbian historiassa, Kostunica kannusti.

Uurnille lähtenyt eläkeläinen Sveto Dimitrijevic oli sitä mieltä, että Kosovon pitäisi pysyä Serbian osana ikuisesti.

- En tiedä, mitä maailma ajattelee Kosovosta. Mutta ainakaan se ei tunne Kosovon historiaa, Dimitrijevic sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan perustuslain Kosovoa koskeva kohta on lähinnä symbolinen. Kohdassa vaaditaan kaikkia valtion instituutioita suojelemaan Serbian etuja Kosovossa kaikissa sisäisissä ja ulkovaltoihin liittyvissä suhteissa.

Monet oppositiopoliitikot ja kansalaisryhmät ovat arvostelleet perustuslakia sanoen, että siinä on puutteita muun muassa ihmisoikeuksia, oikeusjärjestelmää ja paikallishallintoa koskevissa kohdissa.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat