Serbialaisen rikollisryhmän "luottomiehelle" tuomio kannabiksen kasvattamisesta Suomessa – oikeus katsoi, että miestä uhkailtiin rikoksen tekoon

Rovaniemen hovioikeus lievensi serbialaisen rikollisryhmän kannabiksen kasvattamista koskevassa jutussa yhden tekijän rangaistusta.

Kyse on rikoskokonaisuudesta, jossa kannabista viljeltiin syrjäisillä vuokrakiinteistöillä Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla, Kemiönsaaressa Varsinais-Suomessa sekä Suomussalmella Kainuussa. Huumetta myytiin Suomessa, ja rahat päätyivät pääosin Serbiaan.

Rikoskokonaisuus ajoittuu vuosille 2016–2020.

"Luottomies"

Kovimman tuomion käräjillä saaneen Srdjan Pesovicin, 37, rangaistus lyheni muun muassa siitä syystä, että hän edesauttoi rikoksensa selvittämistä. Oulun käräjäoikeudessa tuomittu kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistus lyheni kolmella kuukaudella.

Hovin mukaan aiemmin käräjillä huumetuomiolta välttyneen Jovan Deljaninin, 22, roolina oli olla Serbiassa olleen rikollisryhmän johdon luottomies. Oikeuden mukaan hän suoritti useita huumausainerikokseen liittyviä tehtäviä ja oli rikoksessa tekijä, ei ainoastaan avunantaja.

Mies oli aiemmin tuomittu käräjillä vähäisemmistä rikoksista sakkoihin. Hovioikeus luki hänen syykseen törkeän huumausainerikoksen ja törkeän väärennyksen ja tuomitsi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

"Painostus huomattavaa"

Rangaistusta lievennettiin, sillä oikeus katsoi, että miestä uhkailtiin siten, ettei hänellä ollut täyttä valinnanvapautta kieltäytyä osallistumisesta rikolliseen toimintaan. Oikeuden mukaan miestä ja hänen läheisiään uhkailtiin.

– Painostus ja uhkailu on tapahtunut (johtohenkilön) toimesta, jolle Jovan Deljanin on ollut velkaa. Asiassa esitetyn näytön perusteella hovioikeus katsoo, että (johtohenkilön) painostus on ollut Jovan Deljaninia kohtaan huomattavaa ja näin ollen tällä ei ole ollut täyttä valinnanvapautta toimistaan kieltäytymisessä.

Käräjillä ehdottomaan ja ehdolliseen vankeuteen tuomittiin aiemmin myös muita ihmisiä. Osan kohdalla hovioikeus ei juuri muuttanut tuomiota, ja osan osuutta ei käsitelty hovissa lainkaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja