Mainos

Serbia vaaleihin epätoivon tunnelmissa

Serbiassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit huomenna.

Presidentti Slobodan Milosevicin syksyllä 2000 kaatanut demokraattinen oppositio on hajonnut ja hallitusta koskevat korruptio- sekä väärinkäytösepäilyt leijuvat vahvoina ilmassa Serbiassa. Ilmapiiri oli pikemminkin ahdistunut ja epätoivoinen kuin toiveikas, kun Serbian 6,5 miljoonaa äänioikeutettua valmistautuivat ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.

Ihmisten mielialat ovat arvaamattomat. Myös tutkimuslaitokset ovat olleet varovaisia ennustaessaan vaalin tulosta. Varmana oikeastaan pidetään vain sitä, että vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista on tulossa vaikeat, sillä yksikään puolue tai ryhmittymä ei ole saamassa enemmistöä maan 250-paikkaiseen parlamenttiin.

Kaikkiaan 19 puoluetta ja vaaliliittoa on asettanut ehdokkaita huomisiin vaaleihin. Neljällä puolueella on listoillaan myös sotarikoksista syytettyjä tai etsintäkuulutettuja, heidän joukossaan muun muassa syrjäytetty presidentti Milosevic.

Radikaalit johtavat mielipidemittauksia

Vaalin ennakkosuosikki on äärikansallismielinen ja suur-Serbiasta haaveileva Serbian radikaalipuolue, jonka ykkösnimi on Haagissa oikeudenkäyntinsä alkamista odottava Vojislav Seselj.

Radikaalipuolueen kanssa parlamentin suurimman puolueen paikasta kilpailee Jugoslavian viimeisen presidentin Vojislav Kostunican Serbian demokraattinen puolue. Kostunica on ilmoittanut, ettei se suostu hallitusyhteistyöhön radikaalien kanssa.

Kostunica on rajannut yhteistyönsä ulkopuolelle myös Slobodan Milosevicin sosialistisen puolueen sekä marraskuussa luottamuksensa menettäneen hallituksen suurimman puolueen, demokraattisen puolueen, joita kaikkia hän pitää syyllisinä Serbian syveneviin vaikeuksiin.

Kostunican mahdollisena yhteistyökumppanina pidetään talousuudistajista muodostuvaa G17 Plus - puoluetta. Näidenkään ei uskota kahdestaan yltävän hallituksen muodostajiksi vaan he tarvitsevat tuekseen esimerkiksi monarkistit sekä mahdollisesti parlamenttiin pääsevän entisen nuorisoliikkeen Otporin, josta tuli puolue vaalien alla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.