Serbia sai kehuja sotarikollisten kiinniottamisesta

YK:n sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä on kiitellyt Serbiaa parantuneesta yhteistyöhalusta. Asialla on suuri merkitys, kun EU pohtii kumppanuusneuvottelujen jatkamista Serbian kanssa.

YK:n sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä Carla Del Ponte on kehunut Serbian sitoutumista sotarikollisten luovuttamiseen. Hän sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että Serbialla riittää poliittista tahtoa ottaa kiinni kaikki oikeutta yhä pakoilevat sotarikolliset.

Del Ponte antaa tämän kuun 18. päivänä YK:lle raportin siitä, kuinka hyvin Serbia on pitänyt lupauksensa tehdä yhteistyötä sotarikostuomioistuimen kanssa. Hän ilmoitti tänään aikovansa kertoa raportissa, että yhteistyö on parantunut.

Muutos aiempaan on huomattava, sillä viime vuosina Del Pontella ei ole ollut Serbiasta hyvää sanottavaa raporteissaan. Kesäkuun raportilla on suuri painoarvo, kun Euroopan unioni päättää, aikooko se jatkaa kumppanuusneuvotteluja Serbian kanssa.

Serbia luovutti viime viikolla bosnialaisen serbikenraalin Zdravko Tolimirin YK:n sotarikostuomioistuimelle. Oikeutta pakoilee vielä viisi sotarikoksista syytettyä, joiden joukossa on entinen serbikenraali Ratko Mladic.

Del Ponte korosti, että on erittäin tärkeää saada Mladic pian oikeuden eteen. Tätä syytetään vuonna 1995 tapahtuneesta Srebenican verilöylystä, jota pidetään pahimpana toisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa tehtynä hirmutekona. Srebenicassa tapettiin 8000 muslimimiestä ja -poikaa.

Tänään julkaistussa Financial Times -lehden haastattelussa Del Ponte sanoi uskovansa, että Mladicin pidätys on enää viikkojen päässä. Hänen mukaansa Serbian pääministeri Vojislav Kostunica oli selittänyt hänelle tarkan pidätyssuunnitelman.

Del Ponte on nyt Serbiassa ensimmäisellä vierailulla, jolle Serbian hallitus on oma-aloitteisesti kutsunut hänet. Hän tapasi päivän aikana muun muassa Serbian presidentin Boris Tadicin.

Tadic vakuutti Del Ponten kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa, että sotarikoksista epäillyt otetaan kiinni.

- Ponnistelemme tämän asian eteen maamme tulevaisuuden vuoksi, päästäksemme sopuun naapuriemme kanssa. Emme tee tätä EU:n tai YK:n sotarikostuomioistuimen tähden, hän sanoi.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat