Mainos

Serbia pitää Sarajevon huippukokousta kiristyksenä

Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen huippukokouksesta poissuljettu Serbia sanoo, että kokouksen tarkoituksena on Jugoslavian silpominen.

Serbia uhkasi, että alueelle ei saada vakautta ilman sen läsnäoloa päätöksenteossa.

Serbian valtion televisio ei huomioinut Sarajevossa pidettävää kokousta uutislähetyksissään lainkaan kokouksen avauspäivänä. Sen sijaan hallitusmielinen sanomalehti Politika sanoo kolumnissaan kokouksen olevan "kiristystä". Kiristäjät eivät lehden mukaan halua maksaa sodasta aiheutuneita vahinkoja tai vastata siviiliväestöön kohdistuneista sotarikoksista.

Presidentti Milosevicin sosialistipuolueen tiedottaja Ivica Dacic sanoi samaan sävyyn, että ei ole olemassa yhdentynyttä Kaakkois-Eurooppaa ilman Jugoslaviaa ja että "kaikki muu on poliittista kiristystä, jota Serbia ja Jugoslavia ovat kohdanneet vuosia".

-Mikäli poliittisen painostuksen tarkoitus on Jugoslavian ja Serbian "demokratisointi häviämisen partaalle" ja serbien tekeminen Euroopan kurdeiksi eli kansaksi ilman valtiota, tulemme kyllä toimeen ilman moista paratiisia, Dacic sanoi.

Presidentti Milosevic ei itse kommentoinut kokousta, mutta hänen vaimonsa, Jugoslavian vasemmistopuolueen johtaja Mira Markovic vaati uuden Balkanin valtioiden yhteisön luomista.

-Jännitys, konfliktit ja sodat ovat ominaista vähemmistöille ja heidän asemalleen. Siksi uskon, että ainoa ratkaisu Balkanin niemimaalle on perustaa Balkanin kansakuntien yhteisö, joka käsittää Balkanin alueen asukkaat, Markovic sanoi.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.