Mainos

Serbia ja Montenegro sopivat yhteisestä valtiosta

Serbia ja Montenegro ovat sopineet yhteisestä valtiosta.

Javier Solana

Serbia ja Montenegro ovat sopineet yhteisestä valtiosta EU:n välityksellä käydyissä neuvotteluissa. Jugoslavian presidentti Vojislav Kostunica ilmoitti varhain aamulla Suomen aikaa, että Serbia ja Montenegro muodostavat myös vastaisuudessa yhteisen valtion.

Kostunica sanoi varhain aamulla, että ratkaisu ei ole valtioliitto eikä löyhä liittovaltio vaan jotakin aivan uutta. Lähes 12 tuntia kestäneissä neuvotteluissa sovittiin muun muassa, että Serbia ja Montenegro jakavat edelleen yhteisen istuimen YK:ssa. Neuvotteluissa välitti EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana (kuvassa).

Piskuinen Montenegro on tähän asti pyrkinyt itsenäiseksi. Montenegron ja Serbian suhteet olivat ajautuneet umpikujaan, ja Solana painosti osapuolet joulukuussa aloittamaan neuvottelut. Montenegron vaatimusten pelättiin johtavan uuteen selkkaukseen Balkanilla. Kostunica kiitti Montenegron presidenttiä Milo Djukanoviciä rakentavasta lähestymistavasta neuvotteluissa.

Neuvotteluratkaisusta allekirjoitetaan sopimus myöhemmin tänään. Se on hyväksyttävä nykyisen Jugoslavian liittovaltion sekä Serbian ja Montenegron parlamenteissa. Sen jälkeen valmistellaan uusi perustuslaki ja vaalit. Kostunica arveli, että vaalit voitaisiin järjestää syksyllä. Serbian pääministeri Zoran Djindjic sanoi, että valtion uusi nimi voisi olla "Serbia ja Montenegro".

(STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.