Serbia ei vastuussa kansanmurhasta

Kansanmurhaan syyllistyivät tuomioistuimen mukaan Bosnian serbiarmeijan sotilaat.

YK:n kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on päättänyt, ettei Serbia ole valtiona vastuussa kansanmurhasta Srebrenicassa vuonna 1995. Sen sijaan Serbia laiminlöi oikeuden mukaan velvollisuutensa estää kansanmurha Bosniassa vuosina 1992-1995 käydyn sodan aikana.

Tuomioistuin totesi, että tuhansien Srebrenican muslimien tappaminen Bosnian sodassa oli kansanmurha. Oikeuden puheenjohtajan mukaan kansanmurhaa ei kuitenkaan voida lukea Serbian valtionelinten syyksi.

Bosnia-Hertsegovina oli pyytänyt ICJ:tä ratkaisemaan, syyllistyikö Serbia valtiona kansanmurhaan sodan aikana tehtyjen tappamisten, raiskausten ja etnisten puhdistusten muodossa. Tuomioistuin tutki ensimmäistä kertaa valtion syyllistymistä kansanmurhaan sen jälkeen kun rikosnimike otettiin käyttöön natsien holokaustin jälkeen vuonna 1948.

Tuomioistuimen puheenjohtaja Rosalyn Higgins ilmoitti, että syyte kansanmurhasta kaatui äänin 2-13. Higginsin mukaan oikeus ei pitänyt toteen näytettynä, että Serbian valtiota voisi pitää suoraan vastuullisena tai edes osavastuullisena joukkosurmiin.

Sen sijaan oikeus katsoi, ettei Serbia tehnyt kaikkea voitavaansa estääkseen kansanmurhan taikka rangaistakseen syyllisiä. Srebrenican kansanmurhasta syytetyt Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic ja sotapäällikkö Ratko Mladic ovat edelleen vapaalla jalalla.

Arviolta 5000-8000 muslimimiestä ja -poikaa tapettiin heinäkuussa 1995. Kaupungin lähistön joukkohaudoista on löytynyt noin 4000 uhrin ruumiit.

Tuomio pettymys

Bosnia-Hertsegovinan muslimit ja kroaatit olivat pettyneitä tuomioon.

- Olen pahoillani, ettei Serbiaa ja Montenegroa tuomittu syylliseksi kansanmurhaan eikä edes yllyttämisestä kansanmurhaan, sanoi Bosnian presidenttineuvoston muslimijäsen Haris Silajzic.

Silajzicin kroaattikollega Zeljko Komsic oli puolestaan tyytymätön siihen, että ainoastaan Srebrenican verilöyly katsottiin kansanmurhaksi. Hän muistutti, että sodassa kuoli ainakin 100 000 ihmistä, heistä kolme neljäsosaa muslimeja ja kroaatteja.

- Me, jotka olimme Bosniassa, tiedämme, mitä täällä tapahtui aivan sodan alusta lähtien, ja minä tiedän, mitä opetan omille lapsilleni, hän sanoi.

Myös kansalaiset jakoivat johtajien näkemyksen.

- Tämä saa minut itkemään. Tämä ei ole mikään tuomio eikä mikään ratkaisu. Tämä on kauhistus kansallemme, sanoi 60-vuotias Fatija Suljic, joka menetti aviomiehensä ja kolme poikaansa Srebrenicassa.

"Verilöyly tuomittava"

Serbian presidentti Boris Tadic kehotti puolestaan maansa parlamenttia tuomitsemaan selkeästi Srebrenican verilöylyn.

- Se tekisi mahdolliseksi avata uuden sivun Bosnia-Hertsegovinan ja Serbian suhteissa ja rakentaa uutta luottamusta kahden valtion kansalaisten kesken, Tadic kommentoi YK:n tuomioistuimen päätöstä.

Tadicin mukaan vaikein pala tuomiossa oli se, ettei Serbian katsottu tehneen kaikkeaan estääkseen kansanmurhan. Hän muistutti myös, että Serbia joutuu maksamaan kalliin hinnan siitä, ettei sotarikoksista epäiltyjä henkilöitä ole saatu oikeuteen vastaamaan teoistaan.

EU jäädytti neuvottelut Serbian kanssa viime keväänä, koska Serbia ei ole toimittanut Ratko Mladicia tai Radovan Karadzicia YK:n sotarikostuomioistuimen kuultavaksi Haagiin.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat