Mainos

Serbia boikotoi Kosovo-neuvotteluja

Serbit eivät tunnustaudu vähemmistöksi Kosovon maakunnassa, jonka itsenäistymistä albaanit vaativat. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun joka osapuoli boikotoi neuvotteluja.

Neuvotteluja Kosovon tulevaisuudesta on tänään käyty ilman maakunnan serbien edustajia. He boikotoivat keskusteluja niiden aiheen, vähemmistöoikeuksien, vuoksi. Serbien ei kuitenkaan odoteta vetäytyvän kokonaan Wienissä käytävistä neuvotteluista.

- Kosovon serbit ovat poissa ilmeisestä syystä. He eivät hyväksy sitä, että heitä kohdellaan vähemmistönä, totesi emo-Serbian presidentin Boris Tadicin neuvonantaja Dusan Batakovic.

Nykyisin Kosovon asukkaista noin 90 prosenttia on etnisesti albaaneja. Serbien näkemyksen mukaan alue on serbialaisen kansakunnan syntykoto, jota ei voi irrottaa emo-Serbiasta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun joku osapuoli boikotoi neuvotteluja. Niiden kahdeksas kierros alkoi tänään keskusteluilla kuntarajoista. Aikaisemmilla neuvottelukierroksilla on keskitytty lähinnä teknisiin seikkoihin. Edistys on jäänyt melko vähäiseksi.

YK haluaa raportoida turvallisuusneuvostolle neuvottelujen tuloksista mahdollisesti syyskuun loppuun mennessä. Turvallisuusneuvosto voisi sen jälkeen pakottaa osapuolet löytämään ratkaisun.

Albaanit haluavat maakunnalle täyttä itsenäisyyttä, mutta Serbia haluaa korkeintaan tarjota laajempaa autonomiaa.

Kosovo-neuvottelujen välittäjänä toimii YK:n eritysvaltuutettu, presidentti Martti Ahtisaari.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.