Mainos

Serbi-propaganda mustaa myös Suomea

Serbiviranomaiset väittävät, että Nato ohjaa pommituksiaan suomalaisvälinein. Suomen ulkoministeriön käsityksen mukaan kyse on serbipropagandasta, joka kohdistuu kaikkiin niihin maihin, jotka osallistuvat serbien painostukseen. Ministeriö suhtautuu asiaan vakavasti.

Serbilehtien mukaan Naton koneet ovat viime päivinä pudottaneet Belgradin lähistölle pieniä laatikoita, joissa lukee "Made in Finland Vaisala". Lehdet kertovat laitteiden toimivan jonkinlaisina maaleina, joilla ohjataan Naton pommituksia.

Niin sanotut maalit olisivat siis suomalaisvalmisteisia, ja Belgradissa onkin ihmetelty, käykö Suomi Naton rinnalla sotaa Jugoslaviaa vastaan. Ihmisiä on kehotettu palauttamaan laitteet poliisille.

Kyse on todennäköisesti vantaalaisen Vaisalan valmistamista säähavaintolaitteista, radiosondeista. Näitä on myyty runsaasti paitsi Nato-maihin, myös Serbiaan. Ne sopivat ilmanpaineen, lämpötilan, kosteuden ja tuulen mittaamiseen, mutta tuskin paikantamiseen.

Näiden laitteiden taajuusalueet on kansainvälisesti säämittauskäyttöön tarkoitettuja. Lähetystehot on erittäin pieniä ja käytännössä niiden suuntaavuus on erittäin heikko.

Ulkoministeriön mielestä kyse onkin nyt serbipropagandasta.

Pelottelukampanjat käyttöön

Sodan olosuhteissa mielialat ovat kiihtyneitä ja niitä kohtaan, joiden oletetaan osallistuvan Serbian vastaisiin toimiin. Niitä kohtaan tietysti ryhdytään kaikennäkösiin pelottelukampanjoihin, ja tästä saattaa olla kysymys tässäkin.

Diplomaattitason yhteydenottoja asiasta ei ole tullut. Ministeriö seuraa tilannetta huolella, mutta pitää tässä vaiheessa toimintaa yhtenä pisarana serbien propagandameressä.
Serbian tiedotusvälineet on tällä hetkellä käytännössä valjastettu sotapropagandan välittämiseen ja viholliskuvien luomiseen. Tiukin kärki kohdistuu luonnollisesti Nato-maihin.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.