Mainos

Seppänen perää tietoja Lipposen asekaupustelusta

EU-parlamentaarikko Esko Seppänen ihmettelee, miksi julkisuudessa on vaiettu Hymy-lehteen vuodatetusta ulkoministeriön asiakirjasta sen asekauppoihin liittyvä osuus.

Seppänen muistutti tänään Lohjalla, että asiakirjan mukaan entinen pääministeri Paavo Lipponen on kaupitellut sotaan valmistautuvalle Yhdysvalloille Patrian kehittämiä suomalais-ruotsalaisia AMOS-kranaatinheitinjärjestelmiä.

- Tiettävästi Lipposen hallitus myönsi 21. helmikuuta 2003 Patria Hägglundsille luvan myydä AMOS-karanaatinheittimien lisenssi yhdysvaltalaiselle AAI-yhtymälle, Seppänen sanoi. Hänen mielestään on syytä selvittää tämän kaupustelun yhteys USA:n ja Suomen suhteeseen Irakin vastaisessa koalitiossa.

- Ruotsissa on vaadittu kuninkaan eroa ulkomaisen esiintymisen perusteella paljon vähäisemmästä syystä, Seppänen huomautti.

Hymy-lehti on julkistanut helmikuun numerossaan Anneli Jäätteenmäen eroon johtaneen asiakirjan, jossa selostetaan Lipposen keskusteluja presidentti George W. Bushin ja varapresidentti Dick Cheneyn kanssa Washingtonissa 9. joulukuuta 2002. Lehden mukaan Lipponen nosti esille Suomen kiinnostuksen yhteistyöhön puolustusmateriaaliteollisuudessa.

- Suomi tarjoaa Yhdysvalloille tuotteita, kuten AMOS-kranaatinheitinjärjestelmää, joka on paras alallaan. Lisäksi suomalainen osaaminen kommunikaatio- ja johtamisjärjestelmien osalta on huipputasoa ja tarjoaa mahdollisuuksia teollisuusyhteistyöhön.

Cheney muisti hyvin, kuinka Suomi hänen puolustusministerikaudellaan hankki F-18 -hävittäjät, lehti siteeraa asiakirjaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.