Mainos

Separatistijohtaja arvostelee Thaimaan johtoa

Thaimaan kansanryhmillä on mahdollisuus itsehallintoon. Väkivaltaisuudet lisääntyvät, mikäli hallitus ei suostu neuvotteluihin muslimiopposition kanssa, sanoo separatistijohtaja.

Etelä-Thaimaan muslimimaakuntien kapina on savuttamassa kiehumispisteen, varoittaa Ruotsissa maanpaossa elävä separatistijohtaja Wan Kadir Che Man. Hänen mukaansa väkivaltaisuudet lisääntyvät, ellei Thaimaan hallitus suostu neuvotteluihin muslimiopposition kanssa.

- Separatistiliikkeen johtaja Thaimaassa sanoo jo, että nyt vaatimuksena on itsenäisyys itsehallinnon sijasta, Wan Kadir sanoo uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Kiistassa on kyse kolmesta Thaimaan eteläisimmästä maakunnasta, jonka väestöstä noin 80 prosenttia on muslimeja. Malesiaan rajoittuva alue oli riippumaton sulttaanikunta 1300-luvulta vuoteen 1902, jolloin Thaimaa valloitti alueen. Maakuntien asukkaista suurin osa on malaijeja ja heidän äidinkielenään on malaijin murre.

Wan Kadir toimi aiemmin separatistijohtajana Malesiassa, mutta turvallisuus ei ole sielläkään taattu. Hänen mukaan hallituksen vastustajia on siepattu ja heitä on kadonnut. Näin on tapahtunut myös aivan Thaimaan rajan tuntumassa.

Wan Kadir katsoo, että Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra toimii perustuslain vastaisesti tyrmätessään muslimialueen itsemääräämisvaatimukset.

Shinawatra ei piittaa Wan Kadirin mielestä piittaa perustuslaista, jossa sanotaan selvästi, että kansanryhmillä on oltava mahdollisuus itsehallintoon.

Wan Kadir ei kuulu niihin separatistijohtajiin, joiden päämääränä on täysi itsenäisyys.

- Rajat eivät ole enää niin tärkeitä. Emme tarvitse erillistä valtiota, mutta tarvitsemme oikeuksia. Mutta (vastapuolella) ei ole koskaan ollut todellista halua ratkaista konfliktia rauhanomaisesti, hän valittaa.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.