Sentti sinne, toinen tänne - alv-korotukset eivät kaada keskituloista

Eilisessä kehysriihessä olisi voinut käydä kotitalouksille paljon huonomminkin. Leikkaukset ja korotukset eivät tunnu rahankäytössä välttämättä juuri mitenkään, arvioi Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Anu Raijas.

– Paljon pahempaa oli odotettavissa. Kaiken kaikkiaan ratkaisu oli myönteinen yllätys, Raijas analysoi.

Hallitus päätti kehysriihessä 2,7 miljardin euron säästöistä ja veronkorotuksista.

Hallitus esimerkiksi nostaa kaikkia arvonlisäverokantoja yhdellä prosenttiyksiköllä. Tämä tarkoittaa, että lähes kaikkien tavaroiden ja palveluiden hinnat nousevat.

Maitotölkki kallistuu sentillä

Ruoan arvonlisävero nousee pelättyä vähemmän, sillä sen uumoiltiin nousevan jopa neljällä prosenttiyksiköllä.

– Se, kenelle pienetkin korotukset tuntuvat pahoilta, ovat pienituloiset. Ruoasta ei voi tinkiä. Keski- ja hyvätuloisiin korotukset eivät niin vaikuta, Raijas sanoo.

Käytännössä esimerkiksi litran maitotölkki kallistuu sentillä.

- Jos veronkorotus menee suoraan hintoihin, laskennallinen vaikutus on 0,9 prosenttia. Sadan euron ruokakori kallistuu siis vajaalla eurolla, havainnollistaa Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Ari Peltoniemi.

Lapsiperheet häviävät

Pienituloisille on luvassa kuitenkin myös hieman hyvitystä.

– Pienituloisten ansiotuloverotusta kevennetään pienimmissä palkkaluokissa. Se vähän kompensoi, tutkimuspäällikkö Raijas pohtii.

Yleisesti ottaen ansiotuloverotus käytännössä kiristyy, sillä ansiotuloverotuksen indeksitarkistukset jäädytetään vuosiksi 2013 ja 2014.

Kehysriihen päätösten selväksi häviäjäksi Raijas nostaa lapsiperheet.

– Pisti silmään, että lapsilisien indeksikorotuksesta luovutaan 2013-2015. Se tarkoittaa, että lapsilisällä saa ostettua entistä vähemmän, kun hinnat kuitenkin nousevat, Raijas sanoo.

Katso Antti Mälkösen juttu (Seitsemän uutiset 23.3.2012)

Lue myös:

    Uusimmat