Mainos

Sensuuri iski – Kiina vaikenee Tiananmenin tapahtumista

Virallinen Kiina pysytteli tänään mahdollisimman hiljaa edellispäivän tapahtumista Tiananmenin aukiolla.

Tiukka sensuuri lisäsi kuitenkin arveluja siitä, ettei kyseessä ollut ollut onnettomuus vaan tarkoituksellinen isku Kiinan pääkaupungin sydämeen.

Kiinalaislehdissä tapahtuneesta raportoitiin erittäin niukasti viranomaislinjaa myötäillen.

Sina Weibo, kiinalainen vastine mikroblogipalvelu Twitterille, ei suostunut antamaan mitään tuloksia hakusanoille "Tiananmen" tai "pommi". Palveluun tuoreita valokuvia maanantaina ladannut silminnäkijä kertoi puolestaan saaneensa Sina Weibolta puhelun, jossa varoitettiin enää tekemästä moista.

Kaikkiaan viisi ihmistä kuoli, kun katumaasturi syöksyi maanantaina väkijoukkoon ja syttyi lopulta tuleen. Kuolleista kolme oli autossa, kaksi - kiinalainen ja filippiiniläinen turisti - jäivät sen alle. Lisäksi lähes 40 ihmistä loukkaantui.

Reutersin lähteen mukaan kyseessä ei ollut onnettomuus, koska autossa olleet miehet eivät yrittäneet paeta vaan sen sijaan sytyttivät ajoneuvonsa tuleen. Viranomaiset eristivät ja siivosivat alueen nopeasti, eikä Tiananmenillä ollut tänään merkkiäkään tapahtuneesta.

Ihmisiä ja ajoneuvoja etsitään

Useiden eri lähteiden mukaan poliisit jäljittivät tiistaina kahta henkilöä ja neljää ajoneuvoa "tapahtumaan" liittyen. Nimet ja autojen rekisteritunnukset viittasivat Xinjiangin alueeseen.

– Estääksenne epäiltyjä henkilöitä ja kulkuneuvoja tekemästä lisärikoksia ilmoittakaa, jos teillä on havaintoja näistä epäillyistä tai ajoneuvoista, muun muassa useille hotelleille osoitetussa viestissä sanotaan.

Kiinan luoteiskolkassa sijaitseva Xinjiang on uiguurien autonominen alue, jossa on öljyä ja muita luonnonrikkauksia. Kiina on tiukentanut otettaan alueesta, ja moni uiguuri kokee joutuvansa sorretuksi.

Virallinen Kiina on kertonut tasaisin väliajoin ottaneensa yhteen "terroristien" kanssa alueella. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiina on kuitenkin liioitellut uiguurien uhkaa keskushallinnolle.

Uiguurit ovat turkinsukuinen kansa ja uskonnoltaan muslimeita.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.