Mainos

Selvitysmies: Valtiolle ja kunnille yhteinen peruspalvelubudjetti

Kuntatalouden ja valtionosuusjärjestelmän uudistusta pohtiva selvitysmies Jukka Pekkarinen ehdottaa kuntien ja valtion välille uudenlaista yhteistyötä. Valtion ja kuntien tulisi laatia vuosittain yhteistoimin peruspalvelubudjetti, jossa kartoitetaan kunkin kunnan palvelutarve.

Budjetin laadinnassa olisi huomioitava myös kunkin kunnan oma rahoituspohja. Kuntakohtainen tarkastelu on Pekkarisen mukaan tarpeen, koska sekä kuntien tarpeet että niiden taloudelliset edellytykset vaihtelevat entistä enemmän. Valtion osuutta peruspalvelujen rahoittamisesta on Pekkarisen mukaan määriteltävä nykyistä yksinkertaisemmin.

-Tarvitaan yksi vipusin, jolla valtion osallistumista säädellään. Kuntien välisistä eroista johtuen valtion osuus ei Pekkarisen mukaan voi olla kiinteä. Uusi malli edellyttää kuntien verotulojen tasausjärjestelmän uudistamista. Pekkarinen laskisi tasausrajan nykyisestä 90 prosentista 50:een.

Väkirikkaille kunnille aiheutuvat menetykset hän korvaisi mm. nostamalla kiinteistöveroa asteittain. Muuttotappiokunnille kompensaatiota tulisi kiinteistöveron laajentamisesta koskemaan myös maata. Selvitysmies Pekkarinen esitteli ajatuksiaan torstaina kuntajohtajien neuvottelupäivillä Vaasassa. Lopulliset esityksensä hän antaa tämän vuoden lopussa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.