Selvitysmies perää rohkeutta pääkaupunkiseudun suunnitteluun

Pääkaupunkiseudun kehittämismahdollisuuksia selvittävä Jussi-Pekka Alanen toivoo seudun kunnilta visionäärisempää suunnittelua.

Selvitysmies Jussi-Pekka Alanen on huolissaan siitä, ettei Helsingin seudulla haluta käydä kokonaispohdiskelua alueen tulevaisuudesta. Alanen on käynyt läpi lausuntoja, joita Uudenmaan kunnat ovat antaneet hänen ehdotuksestaan pääkaupunkiseudun kehittämiseksi. Hänen mielestään lausunnoista heijastuvat aiemmat kokemukset, kovin visionäärisiä ne eivät ole. Lausuntoja on tullut sisäministeriöön jo useita kymmeniä. Viimeiset lausunnot tulevat toukokuun puolella.

Parin viikon sisällä lausunnot kootaan yhteen ja katsotaan mihin se antaa aihetta. Raportin yksityiskohtaisempi hionta kestää kesän loppupuolelle. Alanen pitää tähänastisia tuloksia aika odotettuina.

Alasen mukaan lausuntojen lähestymistapa on varsin puolustuksellinen. Niissä jää hyvin vähälle pohdinnalle se, mitä tapahtuu miljoonakaupungille, jolla ei ole poliittista eikä operatiivista johtoa.

-Vakava kysymys on, miten Helsingin seudun yhdyskuntarakenne saadaan hallintaan. Väestökehitys painottuu yhä enemmän kehysalueille, ja kokonaisuuden saaminen hanskaan pitäisi mitä suuremmassa määrin kiinnostaa pääkaupunkiseutua, jatkaa Alanen.

Alanen pitää hyvänä pääkaupunkiseudun neljän kunnan - Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten - hanketta vapaaehtoisesta neuvottelukunnasta.

-Se kokoaa ensimmäisen kerran ihmiset saman pöydän ääreen. Yhteistyöneuvottelukunnan ja esittämäni seudullisen yhteistyöhallituksen ero on lähinnä sitoutumisasteessa ja lakisääteisyydessä.

Lakisääteisyys ei innosta


Alasen raportista saatujen lausuntojen perusteella näyttää siltä, että yksi helpoimmin nieltäviä ehdotuksia on maakuntaliittojen yhdistäminen. Alanen kaipaa kuitenkin kunnilta paneutumista siihen, miten yhdistämistä hyödynnetään. Itä-Uudellamaalla yhdistämistä tosin ei katsota hyvällä ja erityisesti Sipoon ehdotettu siirtyminen toiseen maakuntaan on herättänyt närää.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnat ovat suhtautuneet melko suopeasti Alasen esityksiin. Keski-Uusimaan niin sanotut Kuuma-kunnat (Nurmijärvi, Järvenpää, Kerava, Tuusula ja Mäntsälä) pitävät itseään varteenotettava neuvottelukumppanina pääkaupunkiseudun isojen kuntien rinnalla.

Alasen raporttia on arvosteltu eniten lakisääteisyyden lisäämisestä ja raskaiden uusien hallintomallien esiintuomisesta. Kunnat ovat kokeneet myös itsemääräämisoikeutensa uhatuksi, jos seudullista yhteistyötä lisätään ehdotetussa määrin eli 14 kunnan päätöksenteko yhdistetään.

Alasen ehdotusta seudulliseksi hallintomalliksi on pääkaupunkiseudun kunnissa luonnehdittu juridisesti ja hallinnollisesti raskaaksi. Helsingin kaupungin laskujen mukaan toimielinten määrä lisääntyisi viidellä.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisessä kannanotossa todetaan, että seudun kehittyminen ja kansainvälinen kilpailukyky taataan parhaiten siten, että valtio takaa niille riittävät taloudelliset voimavarat. Nykyistä verontasausjärjestelmää pidetään pääkaupunkiseudun kuntien kannalta epäonnistuneena.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat