Selvitysmies: Hammaslääkärikoulutus aloitettava Kuopiossa

Opetusministeri Sari Sarkomaa lupasi, että hammaslääkäreiden koulutusta lisätään varmasti, mutta aloitetaanko se Kuopissa - siihen ministeri ei ottanut kantaa.

Hammaslääkäreiden kouluttaminen on aloitettava uudelleen Kuopiossa, jotta Itä- ja Keski-Suomen huono hammaslääkäritilanne saadaan kuntoon. Näin ehdottaa hammaslääkärikoulutuksen kehittämistä pohtinut selvitysmies Risto-Pekka Happonen. Hän luovutti raporttinsa tänään opetusministeri Sari Sarkomaalle.

Selvitysmies haluaa lisätä koulutuksen aloituspaikkoja koko maassa nykyisestä sadasta sataan kuuteenkymmeneen. Tällöin tutkintotavoite olisi noin 150 tutkintoa vuosittain ensi vuodesta alkaen.

Nykyisellään hammaslääkärikoulutuksen suuri ongelma on se, että alle 70 prosenttia opiskelemaan hyväksytyistä valmistuu.

- Alkuvaiheen opetusta on kehitettävä hammaslääkäriopiskelijoille mielekkääksi, Happonen sanoo.

Opetusministeri Sarkomaa lupasi, että hammaslääkäreiden koulutusta lisätään varmasti. Siihen, aloitetaanko koulutus uudelleen Kuopiossa, ministeri ei vielä ottanut kantaa.

Kuopiossa odotellaan ministeriön päätöstä

Kuopion yliopistossa odotetaan opetusministeriön ratkaisua siitä, aloitetaanko kaupungissa jälleen hammaslääkärikoulutus.

Selvitysmies ehdotti raportissaan, että Kuopion yliopistoon otettaisiin vuosittain 30 hammaslääketieteen opiskelijaa.

- Meillä on mahdollisuus käynnistää koulutus syksyllä 2008, jos asia ratkaistaan opetusministeriössä erillispäätöksellä. Odotamme opetusministerin kantaa selvitykseen, ja jos kanta on myönteinen, myös siihen miten koulutuksen rahoitus järjestetään, Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa toteaa.

Kuopion yliopiston näkemys on, että valtiovalta osallistuu koulutuksen kustannuksiin täysimääräisesti. Suunnitelmien mukaan opetusklinikka sijoitettaisiin Savonia-ammattikorkeakoulun tiloihin. Hammaslääketiede sijoittuisi omana laitoksenaan Kuopion yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan.

Koulutuksen uudelleen aloittamista on vaatinut mm. Itä-Suomen lääninhallitus, jonka mielestä kansalaisten yhdenvertaisuus hammashuollon palvelujen saatavuudessa ei toteudu alueellisen hammaslääkärivajeen vuoksi.

Kuopion hammaslääketieteellinen tiedekunta lopetettiin valtioneuvoston päätöksellä 1992. Tehokkaan koulutusyksikön lakkautusta vastustettiin tuolloin vahvasti, koska sen katsottiin aiheuttavan suuria hankaluuksia koko Itä-Suomen terveyspalveluille.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat