Mainos

Selvitysmiehet moittivat velkaneuvonnan epätasaisuutta

Ylivelkaantuneiden velkaneuvontaa halutaan tehostaa. Oikeusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön velkaneuvonta-asiain selvitysmiehet ehdottavat koko maan kattavaa velkaneuvontaverkostoa. Velkaneuvonnan saatavuutta olisi parannettava ja palvelun hyvää tasoa tulisi pitää yllä.

Selvitysmiehet jättivät tänään puheenjohtajansa Kari Lehtolan johdolla työnsä ensimmäisen osan oikeusministeri Jussi Järventaukselle ja sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntuselle. Ehdotus lähtee hetimiten lausuntokierrokselle. Nykyhallituksen on vielä määrä tehdä parannuksista periaatepäätös.

Selvitysmiesten työn lähtökohtana on ollut, että ylivelkaantumisesta on tullut pysyvä ongelma. Ylivelkaantuneiden määrä on ollut lähes poikkeuksetta kasvussa Euroopassa koko kuluvan vuosikymmenen. Viime aikoina etenkin nuorten osuus ylivelkaantuneiden määrässä on kasvanut.

Velkaneuvonnan tarjonta epätasaista

Velkaneuvonta on Suomessakin organisoitunut osittain vapaaehtoiselle pohjalle. Keskeinen ongelma on, ettei tätä palvelua pystytä tarjoamaan tasaisesti koko maassa. Suurissa kunnissa asia on yleensä järjestyksessä, mutta pienissä kunnissa on ongelmia. Jossain kunnissa neuvontaa ei ole tarjolla lainkaan ja jossain sitä hoitavat sosiaalialan virkamiehet oman toimen ohessa.

Selvitysmiesten ehdotuksen mukaan jokaisella velkaneuvontayksiköllä olisi oltava riittävä asiakaspohja. Velkaneuvojat olisivat päätoimisia. Kuntaliitto ei hyväksy muuta rahoitusmallia kuin toimeksiantosopimus. Näin ollen kunnat huolehtisivat vastakin palvelujen tuottamisesta ja valtio maksaisi. Nykyisin velkaneuvojia on satakunta koko maassa. Neuvojien kokonaismäärä ei juuri lisääntyisi. Valtion menot kuitenkin kasvaisivat, koska erityisesti suurimmat kaupungit ovat joutuneet palkkaamaan velkaneuvojia ilman valtionapua. Velkaneuvonta maksaa valtiolle nykyisin 12,5 miljoonaa markkaa vuodessa. Uudistus merkitsisi noin 50 prosentin kasvua menoissa. Tämä pyritään saamaan lisäbudjettiin.

Neljä viidestä velkaongelmasta sovitellaan

Ehdotuksessa täsmennetään myös velkaneuvojan käsitettä. Velkaneuvoja on vanhastaan asiakkaansa taloudellinen neuvonantaja ja oikeudellinen avustaja. Hän on myös asiakkaan henkinen tuki, ja hänellä tulee olla valmiudet kohdata kriisissä oleva ihminen. Toisin kuin usein luullaan, ylivelkaantuneiden määrä ei sinänsä ole laskussa. Menettelyt asioiden hoidossa ovat kuitenkin muuttuneet. Kun velkaneuvontajärjestelmä muutama vuosi sitten polkaistiin käyntiin, ratkaisuja haettiin raskaan oikeusjärjestelmän kautta. Nykyisin jo neljä viidestä ylivelkaantumisongelmasta ratkaistaan sovinnon kautta.

Selvitysmiesten työn toisessa osassa käsitellään eräitä erilliskysymyksiä. Näitä ovat mm. yrittäjien ja maatalousyrittäjien erityistarpeet, velkaneuvojien tukitoimet ja koulutus sekä vapaaehtoisorganisaatioille annettava tuki.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.