Mainos

Selvityshenkilö: Pätkätöiden lainsäädäntöä selvennettävä

Pätkätyöselvityksen mukaan määräaikaistyöhön liittyvää lainsäädäntöä pitää selventää. Lisäksi valvontakeinoja olisi tehostettava.

Henkilöstön edustajien on saatava nykyistä paremmat mahdollisuudet valvoa sitä, että määräaikaista työtä teetetään työpaikoilla lainmukaisesti, esittää selvityshenkilö Kirsti Palanko-Laaka. Lainsäädäntöä pitäisi selventää, valvontakeinoja tehostaa ja yhteistoimintamenettelyä kehittää.

Palanko-Laaka luovutti pätkätyöselvityksensä työministeri Tarja Filatoville tänään.

Selvityksen mukaan työnantajat käyttävät määräaikaista työvoimaa pysyvien toimintojen hoitamiseen tai kun työvoiman tarve on pysyvää. Yksityisaloilla määräaikaisista ja vuokratyöntekijöistä on tullut suhdannepuskuri erityisesti tietotekniikka- ja elektroniikka-aloilla.

Suomessa on määräaikaisia työntekijöitä enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Tuoreiden tilastojen mukaan pätkätöiden määrä on kasvussa.

EK torjuu, Akava toivoo toimia

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää suhdannevaihteluita asiallisena perusteena tehdä määräaikaisia työsopimuksia. EK arvostelee rajusti selvitystä pätkätöistä.

Työsuhdemuotojen käyttöä koskevilla rajoituksilla olisi kielteinen vaikutus työllisyyteen. Määräaikaiset työsopimukset ovat EK:n mukaan myös usein astinlauta pysyvään työsuhteeseen.

Akava taas pitää pätkätöitä todellisena ongelmana ja toivoo, että Palanko-Laakan tekemät ehdotukset otetaan käyttöön pikaisesti.

Akavalaisten kohdalla työn projektimaisuutta käytetään usein määräaikaisuuden perusteena. Todellisuudessa yhä useamman työ koostuu pysyvästi projekteista.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 13.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.