Selvitys: Venäjän tiedustelualus häiritsi USA:n rahtialusta Itämerellä

Venäläinen tiedustelualus häiritsi Yhdysvaltojen sotatarvikkeita kuljettanutta rahtialusta Itämerellä erikoisilla tavoilla loppukeväästä, osoittaa yhdysvaltalaisen ajatushautomon Atlantic Councilin selvitys.

Ajatushautomo alkoi selvittää asiaa, kun Defence News -lehti kertoi kesäkuun lopussa, että yhdysvaltalainen Green Ridge -niminen alus oli joutunut venäläislaivaston häirinnän kohteeksi Itämerellä.

Yhdysvaltalainen alus oli viemässä sotakalustoa Liettuassa pidettävää Saber Strike -harjoitusta varten. Yhdysvaltojen johtamaan kansainväliseen harjoitukseen osallistui myös Suomi.

Laiva oli saapumassa Liettuaan Saksasta 24. toukokuuta, kun se sai radiopuhelun tuntemattomalta ulkomaiselta alukselta, joka väitti Green Ridgen olevan Venäjän vesillä. Selvityksen mukaan väite oli virheellinen.

Yhteyttä ottanut alus myös väitti löytäneensä Green Ridgelle kuluneen kontin Itämerestä ja muun muassa väitti aluksen kantavan joukkotuhoaseita. Outoja puhelinkeskusteluja oli tunnin verran, kunnes Green Ridgen miehistö käski soittajaa lopettamaan.

Helikopteri saapui lännestä

Tunnin päästä musta, tunnukseton helikopteri kuitenkin lähestyi Green Ridgeä lännestä, ohitti aluksen kahdesti ja palasi länteen.

Kun alus lähestyi määränpäätänsä Liettuan Klaipedassa, miehistö kertoi vielä nähneensä kaksi Venäjän sota-alukselta näyttävää alusta, jotka näyttivät seuraavan heidän rinnallaan.

Ajatushautomo vertaili paikalla otettuja kuvia Venäjän aluksista otettuihin kuviin. Selvityksen perusteella häiritsijä on Venäjän Alpinist-luokan tiedustelualus.

Atlantic Council huomauttaa, että kyse oli psykologisesta, ei fyysisestä häirinnästä. Selvityksen mukaan kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun Venäjä on lähestynyt siviilialusta tällä tavoin.

– Siten tapaus syventää vaikutelmaa Venäjästä arvaamattomana ja mahdollisesti horjuttavana voimana Itämerellä, Atlantic Council kirjoittaa.

Se ei saanut Venäjän puolustusministeriöltä vastausta tiedusteluunsa.

Atlantic Councilin selvityksessä on käytetty Green Ridgen miehistön kertomuksia ja laivan liikkeitä VesselFinder-sivuston perusteella.

Selvityksestä kertoi aiemmin sunnuntaina Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan.

Lue myös:

    Uusimmat