Mainos

Selvitys: Valtion tuki asuntotuotannolle välttämätön

Asuntorakentajien teettämä selvitys pitää valtion tukea asuntotuotannolle välttämättömänä. Jos nykyisenkaltaista valtion tukemaa asuntotuotantoa ei olisi, asuntomarkkinoita uhkaisi kahtiajako, jossa toinen kehityssuunta kulkisi kohti slummiutumista. Selvityksessä tutkittiin valtion osallistumista asumisen tukemiseen. Sen teettivät Asuntokiinteistö- ja rakennuttajaliitto ASRA ry, johon kuuluu yleishyödyllisiä rakennuttajia.

Selvityksen mukaan tuotantotuen ja asukkaille annettavan tuen asettaminen vastakkain on keinotekoista ja harhaanjohtavaa. Tuki menee tukimuodosta riippumatta asukkaiden hyödyksi. Selvityksen mukaan aravalainan korko ja hankinta-arvon sääntely hyödyttävät suoraan asukkaita alentaessaan asumiskuluja. Jos valtio ei tukisi asuntotuotantoa, pienituloisille ja asuntomarkkinoilta syrjäytyneille asunnonsaanti olisi mahdotonta, selvityksessä arvioidaan. Asunnonsaanti edellyttäisi valtiolta suurta lisäpanosta asumistukeen ja toimeentulotukeen.

Selvitys tyrmää pelkästään markkinaehtoiseen rahoitukseen perustuvan asuntotuotannon. Valtion lainan ja korkotuen lopettaminen supistaisi asuntotuotantoa rajusti, ja asuntorakentaminen alkaisi jyrkentää rakentamisen suhdannevaihteluita. Selvityksessä arvioidaan, että valtion tuen poistaminen johtaisi siihen, että asukkaiden maksettavaksi tulisivat nykyiseen verrattuna erittäin korkeat vuokrat pelkästään rahoitusehtojen huononemisen vuoksi. Vuokrapaineita lisäisivät todennäköisesti myös suuremmat voitto-odotukset ja korkeimmat hankintahinnat.

Tutkijat Tarmo Halonen ja Markku Lankinen olettavat myös, että vapailta vuokramarkkinoilta syrjäytyisi kokonaan suuri ja koko ajan kasvava joukko asunnontarvitsijoita. Tätä ennakoi heidän mukaansa se, että jo nyt arava-asuntojonot kasvavat koko ajan.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.