Mainos

Selvitys: Työmatkat entistä pitempiä

Suomalaiset tekevät yhä pitempiä työmatkoja, vaikka asutus keskittyy Etelä-Suomen asutuskeskuksiin. Etelä-Suomessa työmatkat ovat pisimmät, keskimäärin 16 kilometriä. Koko maassa keskimääräisen työmatkan pituus on 13 kilometriä, kun se kymmenen vuotta sitten oli 9 kilometriä.

Talvista liikennettä

Yksi syy työmatkojen pidentymiseen on asiasta tehdyn selvityksen mukaan se, että asutus hajautuu yhä laajemmalle alueelle suurten asutuskeskusten sisällä. Liikenneministeriö ja Tielaitos ovat selvittäneet henkilöliikennetutkimuksessaan suomalaisten päivittäistä tienkäyttämistä. Tutkimus on toistettu vuodesta 1974 lähtien kuuden vuoden välein.

Uusimmassa tutkimuksessa on selvitetty suomalaisten päivittäisiä liikkumisia ja matkoja vuosina 1998-1999. Keskimäärin suomalaiset matkustavat päivittäin 45 kilometriä ja käyttävät siihen 83 minuuttia. Kymmenen vuotta sitten päivittäinen matka oli 35 kilometriä, johon käytettiin vajaat tunti. Ajokilometreissä mitattuna lähes kaksi kolmesta matkasta tehdään henkilöautolla ja yksi neljästä julkisella kulkuneuvolla. Päivittäisistä matkoista viidesosa tehdään kodin ja työn välillä. Kaksi kolmesta matkasta tapahtuu vapaa-ajalla. Yli sata kilometriä pitkiä matkoja suomalaisilla on vuosittain parikymmentä.

Naiset matkustavat miehiä vähemmän, ja naisten matkat painottuvat ostosten tekoon ja asiointiin. Miehet matkustavat useammin työasioissa. Tulojen kasvaessa liikkuminen lisääntyy ja matkojen pituus kasvaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.