Suuressa osassa Euroopan terrori-iskuista taustalla uskonnollinen johtaja – "He ovat kuin magneetteja"

Islamistinen terrorismi on lisääntynyt voimakkaasti Länsi-Euroopassa vuodesta 2014 lähtien. Valtaosassa tehdyistä iskuista on taustalla toiminut uskonnollinen johtaja.

Vähintään kaksi kolmasosaa iskuissa mukana olleista terroristeista on saanut vaikutteita islamilaisilta uskonoppineilta eli imaameilta, selviää ruotsalaisen uutistoimisto TT:n raporttien pohjalta tekemästä selvityksestä.

Selkein esimerkki tästä on Barcelonan elokuinen isku. Poliisin mukaan iskun tehneiden terroristien epäillään radikalisoituneen imaami Abdelbaki Es Sattyn vaikutuksen takia.

Useita iskuja viime vuosina

– Vuonna 2014 äärijärjestö Isis kehotti kannattajiaan tekemään iskuja Euroopassa.
– Sen jälkeen vakavien terrori-iskujen määrä Länsi-Euroopassa on lähtenyt jyrkkään nousuun.
– Vuonna 2014 iskuja tehtiin kaksi, vuonna 2015 kahdeksan, viime vuonna 13 ja tänä vuonna elokuun loppuun mennessä 14.
– Eniten iskuja on tehty Ranskassa (18), seuraavaksi eniten Saksassa (7), sitten Belgiassa (5) ja Britanniassa (3). Tanskassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Suomessa iskuja on tehty kussakin yksi.
– Iskuissa on saanut surmansa 392 ihmistä, joista 44 on ollut terroristeja.

Terrorismiasiantuntijoiden mukaan vihasaarnaajat ovatkin suurimmaksi osaksi luoneet olosuhteet väkivallalle, joka on viime vuosina ravistellut Eurooppaa.

– He ovat kuin magneetteja, jotka vetävät puoleensa mahdollisia terroristeja, sanoo ruotsalainen terrorismitutkija Magnus Ranstorp.

Harva radikalisoitunut yksinään

TT:n mukaan iso osa terroristeista on nuoria, Euroopassa syntyneitä miehiä. Arviolta 70 prosentilla on pohjoisafrikkalaiset juuret, ja monet ovat olleet vankilassa. Harva heistä kuitenkin vaikuttaa radikalisoituneen yksinään.

Turvallisuuspolitiikan asiantuntija, professori Peter Neumann Lontoon King’s College -yliopistosta sanoo, että ihmisiä värvätään mukaan islamistisiin liikkeisiin lähinnä henkilökohtaisten kontaktien kautta, ei niinkään internetin avulla. Tässä imaameilla on hänen mukaansa tärkeä rooli.

Imaamiksi tulemiseksi ei islamissa vaadita virallista, tiettyä koulutusta, vaikka jotkut tahot ovatkin sitä vaatineet.

Italia karkottanut useita ihmisiä

Paljon pohdittu kysymys on se, kuinka yhteiskunta voi estää terroristeja värväävien imaamien toiminnan.

– Tanska on estänyt kuuden vihasaarnaajan saapumisen maahan. Ruotsissa emme ole tällaista tehneet, Ranstorp sanoo.

Monissa maissa, kuten esimerkiksi Britanniassa, Ranskassa, Belgiassa ja Saksassa, tietyt islamistiset järjestöt on kielletty ja useita vihasaarnaajia on vangittu.

Kovimmat otteet imaamien suhteen on ollut kuitenkin Italialla. Vuosina 2015 ja 2016 Italia karkotti useita ihmisiä muun muassa Tunisiaan, Marokkoon ja Pakistaniin.

– Italia karkottaa saarnaajia toisin kuin me (Ruotsi). Mutta Italiassa ei juuri käyty tästä keskustelua, Ranstorp sanoo.

– Mutta ehkä karkotukset ovat toimineet, koska Italiassa ei ole tehty iskuja, hän pohtii.

Ranstorp arvelee, että Ruotsissa asia ratkaistaan imaamikoulutuksella, joka maassa on suunnitteilla.

– Mutta pitää pitää mielessä, että ongelma on tätä isompi, hän painottaa. 

Lue myös:

    Uusimmat