Selvitys: Ruandan kansanmurha olisi voitu estää

Ruandan kansanmurha olisi ollut estettävissä, ellei joukko maan ulkopuolisia toimijoita olisi antanut sen tapahtua. Afrikan yhtenäisyysjärjestön OAU:n teeettämässä selvityksessä todetaan, että "kammottava salaliitto onnistui ainoastaan siksi, että ulkoiset toimijat antoivat sen tapahtua".

Ruandan kansanmurha 1994

OAU:n selvityksessä todetaan, että varsinkin afrikkalaisen Ruandan entinen siirtomaaisäntä Ranska, Yhdysvallat ja Belgia jättivät Ruandan pulaan hädän hetkellä. Myös Yhdistyneet kansakunnat, Ruandan roomalaiskatolinen ja anglikaaninen kirkko saavat osan syystä niskoilleen. Ruandan verilöylyssä vuonna 1994 kuoli jopa 800 000 tutsia ja hutua. OAU:n raportissa muistutetaan, että kansanmurhan takana oli pieni hallitseva eliitti, joka kiihotti hutuenemmistön tutsien kimppuun.

Osasyylliset jälleenrakentamiseen

Raportissa arvostellaan entistä Ranskaa siitä, ettei se käyttänyt merkittävää vaikutusvaltaansa Ruandan hutuhallitukseen ja YK:ta siitä, ettei se - lähinnä Yhdysvaltain painostuksesta - lähettänyt tarpeeksi suurta rauhanturvajoukkoa paikalle ajoissa. Belgia puolestaan veti omat rauhanturvaajansa pois Ruandasta kesken operaation. Ruandan kirkkokuntia raportin tekijät arvostelevat siitä, etteivät ne käyttäneet moraalista vaikutusvaltaansa maassa, jossa enemmistö väestöstä on kristittyjä. -Ne eivät tuominneet rotuvihaa eivätkä ihmisoikeusloukkauksia.

OAU:n asiantuntijaryhmä, jonka puheenjohtajana toimi Botswanan ex-presidentti Ketumile Masire, vaatii osasyyllisiä osallistumaan Ruandan jälleenrakentamiseen. Ryhmä esittää, että maan ulkomaanvelka annettaisiin kokonaan anteeksi, ja vaatii YK:ta selvittämään, minkä maiden pitäisi ryhtyä maksumiehiksi. -Tähän mennessä talousapu on jäänyt niukaksi.

OAU:n asiantuntijaryhmä arvostelee myös maan nykyistä tutsiarmeijaa merkittävistä ihmisoikeusloukkauksista, ja muistuttaa, että ainakin 120 000 hutua viruu maan vankiloissa kammottavissa oloissa odottamassa oikeudenkäyntiä.
-Tällä vahdilla oikeudenkäyntien läpivieminen kestää 200-400 vuotta, raportissa muistutetaan.

Selvityksen laatineeseen ryhmään kuului afrikkalaisten veteraanipoliitikkojen lisäksi mm. Ruotsin pääministerin Olof Palmen leski Lisbet Palme.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat