Mainos

Selvitys: Romaneja syrjitään yhä Ruotsissa

Romaneja syrjitään työelämässä, asunnonhaussa sekä liikkeissä ja ravintoloissa.

Romanien syrjintä on yhä laajaa Ruotsissa, sanotaan Ruotsin hallituksen teettämässä raportissa, joka julkistettiin tiistaina. Romaneja syrjitään työelämässä, asunnonhaussa sekä liikkeissä ja ravintoloissa, ja he joutuvat naapuriensa kiusanteon kohteeksi.

Syrjintäasiamies Margareta Wadstein ja projektipäällikkö Lars Lindgren ehdottavat muutosta lakiin, joka estää jonkin kansanryhmän suosimisen. Laatimassaan selonteossa he esittävät, että romanit saisivat kantaväestöä paremman kohtelun mm. työmarkkinoilla ja koulutuksessa.

-Kyse voisi olla erityistuen myöntämisestä romanilapsille koulussa, ja romanit voitaisiin asettaa etusijalle asunnonhaussa joillakin alueilla. Kyse on ylipäätään romanien tukemisesta, niin että he saisivat muut kiinni, Wadstein sanoo uutistoimisto TT:lle. Hän korostaa sitä, että romanien on voitava itse osallistua kehitystyöhön, koska tietoa on pystyttävä lisäämään molemmin puolin.

Raporttiin sisältyy kysely, jossa noin 150 romania kertoi kokemuksiaan syrjinnästä. Eräs romaninainen kuvaili syrjintäasiamiehelle, kuinka sosiaalitoimisto oli järjestänyt hänelle huoneen hotellista kahdeksi viikoksi. Saavuttuaan hotelliin nainen sai tiedon, että huone olikin vapaana vain yhdeksi yöksi. Sitten olisi täyttä. Kun sosiaalitoimisto otti yhteyttä hotelliin, sieltä sanottiin, että "Emme halua tuollaisia tänne...meillä on mustalaisista huonoja kokemuksia".

Romaneja on Ruotsissa kaikkiaan noin 40 000 ja Euroopassa 8-10 miljoonaa. Suomen romaneja arvioidaan olevan noin 10000. Lisäksi Ruotsin puolella asuu noin 3000 suomalaista romania.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.