Mainos

Selvitys: Potilaan oikeudessa valita hoitopaikkansa pahoja puutteita

Potilaan oikeus valita vapaasti hoitopaikkansa ei toteudu tarkoitetulla tavalla, käy ilmi Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityksestä.

Potilaat ovat voineet viime vuoden alusta valita itse terveysasemansa ja tietyin rajoituksin myös erikoissairaanhoidon hoitopaikkansa kaikista julkisista terveysasemista ja sairaaloista.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan asiaa koskevat säädökset ovat hajallaan eri laeissa eikä yhtenäisiä toimintamalleja ole saatu aikaiseksi.

Mahdollisuudet valinnanvapauden hyödyntämiseen riippuvat Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan olennaisesti muun muassa potilaan terveydentilasta, osaamisesta ja taloudellisista resursseista. Asiaan liittyy myös logistisia ongelmia, kuten ongelmat potilastietojen siirtymisessä toimipaikkojen välillä.

Valinnanvapaudesta seuraavat taloudelliset ja terveyspoliittiset hyödyt – kuten uusien innovatiivisten toimintamallien kehittäminen ja käyttöönotto – ovat puutteellisen toteutumisen takia jääneet saavuttamatta, Kilpailu- ja kuluttajavirastossa arvioidaan.

– Valinnanvapauden aktiivinen hyödyntäminen voisi selvityksen mukaan johtaa parhaimmillaan palveluprosessien, hoidon laadun ja potilasturvallisuuden kehittymiseen, virasto kirjoittaa tiedotteessaan.

Viraston mukaan valinnanvapauden parempaa toteutumista voisi edesauttaa palvelusetelijärjestelmän kehittäminen ja laajempi hyödyntäminen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.