Selvitys: Päästökauppa tehokkain tapa täyttää Kioton velvoitteet

Päästökauppajärjestelmä astui Euroopassa voimaan viime vuonna.

Päästökauppa näyttää olevan kustannustehokkain tapa täyttää Kioton velvoitteet. Tieto ilmenee Euroopan taloustutkimuskeskus ZEW:n tuottamasta raportista, jonka mukaan päästökauppajärjestelmällä saattaa olla jopa myönteisiä vaikutuksia Euroopan kilpailukykyyn.

Raportin teetti ympäristöjärjestö WWF. Tarkoitus oli selvittää eri päästövähennyskeinojen kustannustehokkuutta. ZEW analysoi selvitystä varten kaikki olemassa olevat tieteelliset tutkimukset ja mallit päästökaupan vaikutuksista kilpailukykyyn ja työllisyyteen.

Kun verrattiin päästökaupan ja muiden ohjauskeinojen taloudellisia vaikutuksia, luokitteli ZEW päästökauppajärjestelmän parhaiden vaihtoehtojen joukkoon. Selvityksen mukaan se on kustannustehokkaampi kuin muut instrumentit, kuten ympäristöverotus.

Raportissa arvioidaan, että päästökauppa vaikuttaa tuskin havaittavasti työpaikkojen vähenemiseen. Päästökauppajärjestelmä astui Euroopassa voimaan viime vuonna, mutta suuri osa raportissa käytetyistä teoreettisista tutkimuksista ja malleista on laadittu sitä aiemmin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat