Mainos

Selvitys Opetushallituksen tilasta epäilyttää oikeusoppinutta

Oikeusoppinut suhtautuu epäilevästi Opetushallituksen asemaa koskevaan selvitykseen.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää suhtautuu epäilevästi Opetushallituksen asemaa koskevaan selvitykseen. Mäenpää sanoo, että tiistaina julkaistavan mietinnön puolueettomuus jää lukijan vastuulle.

- On mahdotonta sanoa etukäteen. Luulisin, että alan asiantuntijat näkevät, onko siinä ketunhäntä kainalossa vai onko se kaikesta huolimatta objektiiviseen arvioon tähtäävää, Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Mäenpää sanoi STT:lle.

Selvityksen laatija Timo Lankinen on itse vahva ehdokas Opetushallituksen tulevaksi pääjohtajaksi. Hänet asetettiin selvitysmieheksi toukokuussa. Opetusministeriön hallitusneuvos Lankinen ilmoitti hakevansa pääjohtajan virkaa reilu kuukausi sitten.

- Ei tässä mitään virhettä ole tapahtunut, mutta se vaikuttaa siihen, millä tavalla selvitystä arvioidaan, Mäenpää sanoi.

Selvitys on merkittävä, koska Opetushallituksessa on myrskynnyt nykyisen pääjohtajan Kirsi Lindroosin aikana. Apulaisoikeusasiamies tutkii edelleen viraston toimia, erityisesti sisäisen tarkastuksen epäiltyjä ylilyöntejä.

Harvinainen tapaus

Mäenpään mielestä kyseessä on harvinaista laatua oleva tapaus. Hänen mukaansa Lankisen ei olisi kuitenkaan pitänyt luopua selvityksen laatimisesta, kun hän päätti hakea pääjohtajaksi.

- Ei ainakaan loppusuoralla, mutta olisi parempi, että merkittävät selvitykset tekee joku ulkopuolinen. Kyllä yksi ihminen monenlaista osaa, mutta monipuolinen tarkastelu uhkaa jäädä suppeammaksi, Mäenpää korosti.

Lankisen pääjohtajahaku herätti syksyllä ihmetystä eduskunnassa, koska selvitysmiehen esteellisyydestä jätettiin kirjallinen kysymys. Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) ilmoitti vastauksessaan, ettei objektiivisuus ole vaarassa.

Sarkomaa sanoo julkaisemassaan tiedotteessa, että selvitysmies ei tee päätöksiä selvityksen pohjalta, vaan jättää ehdotuksensa julkisesti arvioitavaksi tiistaina.

Kokoomuslainen Lankinen on hakenut Opetushallituksen pääjohtajaksi myös aiemmin tuloksetta. Opettaja-lehden mukaan kolmen kärkiehdokkaan joukossa ovat nyt Lankisen lisäksi johtaja Anneli Kangasvieri Kuntaliitosta sekä asiantuntija Pasi Sahlberg Euroopan koulutussäätiöstä ETF:stä, joka on Euroopan unionin erillisvirasto.

Hallitus varmistaa pääjohtajanimityksen tänä vuonna. Virkaan nimitetään vuosien 2008-2011 ajaksi lähes varmasti opetusministeri Sarkomaan ehdokas.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.