Mainos

Selvitys: Matkustajamerenkululle satojen miljoonien eurojen tuki vuosittain

Matkustajamerenkulku saa Suomessa noin neljännesmiljardin verran valtion tukea vuosittain, käy ilmi Tampereen yliopiston selvityksestä.

Keskeisin matkustajamerenkulun tukimuoto on myynnin ja palveluiden arvonlisä- ja valmisteverottomuus, jonka arvo on 184 miljoonaa euroa vuodessa.  

Varustamot saavat myös työntekijäkustannuksia pienentävää miehistökustannustukea. Vuonna 2015 varustamot saivat vajaan 40 miljoonan edestä miehistökustannustukea, joka kohdistui laivalla asiakaspalvelutehtävissä työskentelevään taloushenkilöstöön.   

Tampereen yliopiston selvityksen tilasi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa. Järjestön mielestä tuet vääristävät risteilyalusten ja maissa toimivien matkailu- ja ravintola-alan yritysten välistä kilpailua. Hintakilpailu vääristyy, kun maissa toimivien yritysten täytyy maksaa palveluista arvonlisä- ja valmisteverot sekä henkilöstön palkkojen sivukulut, etujärjestö muistuttaa.  

MaRan mukaan maissa olevassa ravintolassa nautitun illallisen hinnasta verojen ja työnantajamaksujen osuus on keskimäärin 27 prosenttia.  

– Viihderisteilijät pystyvät hinnoittelemaan esimerkiksi ravintolapalvelut useita kymmeniä prosentteja edullisemmaksi kuin maissa toimivat ravintolat. Viihderisteilijöiden tuet ovat hyvä esimerkki kilpailua vääristävistä tuista, joita pääministeri Juha Sipilän hallituksen tulisi leikata puolivälitarkastelussaan, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo järjestön tiedotteessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.