Selvitys: Helsingin yliopiston opetus hyvää eurooppalaista tasoa

Ulkomainen arvioijaryhmä kiittää Helsingin yliopistossa tehtävää tutkimusta ja opinnäytetöiden korkeaa tasoa, mutta kehottaa yliopistoa kehittämään opetuksen johtamista.

Helsingin yliopiston opetus ja opiskelijoiden osaaminen ovat tuoreen arvioinnin mukaan hyvää eurooppalaista tasoa, mutta kehittämisen varaa on yhä runsaasti.

Ulkomaisten arvioitsijoiden mukaan opetusta pitäisi johtaa järjestelmällisemmin, ja opiskelijoiden etenemistä tulisi seurata paremmin. Akateemisen vapauden ja toisaalta opiskelijoiden ja opettajien vastuun rajoja pitäisi miettiä.
Nyt yliopistolla ei ole tarkkaa kuvaa edes siitä, ketkä ovat keskeyttäneet opintonsa. Myös opettajien pedagogisten taitojen kehittäminen jää liiaksi heidän omalle vastuulleen.

Yliopiston sisäinen rahanjakomalli sai moitteita siitä, ettei se kannusta eri tiedekuntia ja laitoksia yhteistyöhön vaan pikemminkin kilpailuun.

Yliopiston vahvuutena pidetään laadukasta tutkimusta, joka tukee onnistuneesti opetusta. Opinnäytetöiden eli gradujen ja väitöskirjojen taso on eurooppalaisittain korkea. Eräs arviointiin osallistunut asiantuntija kehotti yliopistoa jopa pohtimaan, pitäisikö vaatimuksista tinkiä opintojen jouduttamiseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat