Mainos

Selvitys: Harmaan talouden kitkentä maksanut itsensä pian takaisin

Lisäresurssit harmaan talouden torjunnassa ovat maksaneet itsensä takaisin reippaasti, toteaa eduskunnan tarkastusvaliokunnan tilaama selvitys.  

Harmaata taloutta on saatu kitkettyä erityisesti rakennusalalla. Esimerkiksi työntekijöiden veronumero ja työmailla työskenteleviä koskeva ilmoitusvelvollisuus ovat parantaneet tilannetta merkittävästi.  

Yli puolet Rakennusteollisuus RT:n talonrakennusalan jäsenyrityksistä arvioi, että harmaa talous on vähentynyt viiden viime vuoden aikana. Rakennusteollisuuden tiedotteen mukaan viisi vuotta aiemmin vain viidennes yrityksistä katsoi että harmaa talous olisi vähentynyt. 

Yli puolet alan yrityksistä pitää edelleen harmaan talouden aiheuttamaa kilpailuhaittaa vähintään kohtalaisena tai merkittävänä. 

Heikompaa onnistuminen on ollut esimerkiksi ravintola-alalla, jossa kuittipakko on jäänyt muodollisuudeksi, kun sitä ei ole toteutettu edellyttämällä tyyppihyväksyttyjen kassakoneiden käyttö.

Selvityksen ovat tehneet Harmaa Hirvi -yhtiön verotusneuvos Markku Hirvonen ja dosentti Kalle Määttä. Heidän mukaansa viranomaisten saamia 20 miljoonan euron lisäresursseja ei kannata vetää pois, eikä rahoituksen sitominen vaalikauteen ole viisasta.  

– Lisäresurssit ovat ihan varmasti maksaneet itsensä takaisin, ja niiden poistaminen merkitsisi monella sektorilla täysin katastrofaalista tulosta talousrikostorjunnalle Hirvonen sanoo.

Selvitys perustuu lähes 70:n eri aloja, ministeriöitä ja viranomaisia edustavan asiantuntijan haastatteluihin sekä Rakennusteollisuus RT:n jäsenyrityksille, Rakennusliiton toimitsijoille ja eri viranomaisten työntekijöille tehtyjen kyselyiden tuloksiin.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja