Selvitys: EU-laajentumisessa ei uhkakuvia Suomelle

EU:n itälaajentuminen ei tuoreen selvityksen mukaan uhkaa Suomen työmarkkinoita. Laajentuminen on virallisen selvityksen mukaan pääosin myönteinen asia Suomen kannalta. Metalliliiton väki ei sulata selvityksen työvoimapoliittisia näkemyksiä sellaisenaan.

EU-siirtolaiset

Hallituksen virallisen tutkimuksen mukaan EU:n laajentuminen ei tuo maahamme halpatyövoiman rynnäkköä. Tänään talousneuvostolle annetun selvityksen mukaan Suomen talouskasvu jopa kiihtyisi Viron elintason nousun myötä.

Tällä hetkellä Suomessa on töissä noin 4000 ulkomaalaista. Unionin laajentumisen myötä määrän arvellaan kaksinkertaistuvan. Tällä ei kuitenkaan selvityksen mukaan ole suurta vaikutusta kotimaan työmarkkinoihin. Päinvastoin, Suomea uhkaa työvoimapula jo viiden vuoden kuluttua, eikä laajentuminen tuo tilanteeseen juuri helpotusta, selvityksessä uskotaan.

Pääsihteeri Seppo Leppänen talousneuvostosta arvelee, että työehtosopimukset pitävät Suomeen tulevien vierastyöläisten palkkatason korkealla. Näin osa työpaikoista siirtyykin halvemman työvoiman perässä itäiseen Eurooppaan. Hallituksen virallinen selvitys kannattaa laajentumista mutta tunnustaa, että varjopuoliakin on.

Suomen nettomaksun osuus EU:lle kasvaa ja osa työpaikoista, aluetuista sekä maataloustuista siirtyy uusiin EU-maihin. Suomen jäsenmaksu nousee laajentumisen takia arviolta kahdella miljardilla markalla vuodessa, mutta tutkijoiden mukaan laajentumisen vahvaksi eduksi on katsottava sen tuoma koko Euroopan vakaus.

Erkki Vuorenmaa

Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa on jo ehtinyt jättää jyrkän vastalauseen selvityksesssä esitettyjä näkemyksiä kohtaan. Vuorenmaan mielestä EU ei voi laajentua ilman että työvoiman ja palvelujen vapaalle liikkuvuudelle asetetaan 7-10 vuoden siirtymäaika.

Vuorenmaan mielestä tutkimusraportti vähättelee itälaajenemisen vaikutuksia, vaikka siinä toisaalta myönnetään uusien jäsenmaiden mukaantulon alentavan palkkoja jossain määrin myös Suomessa.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat