Mainos

Selvitys: Brittipoliisien kouluttama ryhmä surmaa ja kiduttaa uhrejaan

Britannian poliisien kouluttama puolisotilaallinen ryhmä on kiduttanut ja surmannut satoja ihmisiä Bangladeshissa parin viime vuoden aikana, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestön mukaan Rapid Action Battalion -ryhmä on tehnyt mielivaltaisia kiinniottoja, kiduttanut raa'asti pidättämiään ihmisiä ja surmannut heitä.

Lukuisten ihmisten kerrotaan myös kadonneen sinä aikana, kun Rapid Action Battalion (RAB) on toiminut maassa. HRW:n mukaan Bangladeshin hallitus on tietoinen järjestön toimintatavoista, mutta se ei puutu asiaan millään tavalla.

Britannian poliisi aloitti RAB-sotilaiden kouluttamisen vuonna 2007, kirjoittaa The Guardian. Tuolloin Britannia etsi yhteistyökumppaneita eri maista terrorismin kitkemiseksi. Yhteistyö aloitettiin Bangladeshin tiedustelupalvelun ja RAB-ryhmän kanssa.

Ihon polttamista ja raajojen murjomista

HRW:n 54-sivuisessa raportissa on kuvailtu hyvin seikkaperäisesti Rapid Action Battalion -ryhmittymän kidutuskeinoja. Kidutusmenetelmiin on kuulunut muun muassa ihon polttamista kuumalla raudalla. Lisäksi uhrien jalat on murjottu "sellaiseen kuntoon, että ne eivät enää ole palautuneet normaaliin muotoonsa."

Bangladeshilainen Mahabub Khokon kertoi tutkijoille, kuinka RAB oli pidättänyt hänen veljensä Mohiuddin Arifin viime vuoden helmikuussa. Mahabub Khokon sai myöhemmin kutsun hakea kuollut veljensä ruumishuoneelta. Khokonin mukaan veljen raajoissa oli niin vakavia vammoja, että "jalat näyttivät irtoavan ruumiista hetkellä millä hyvänsä". Lisäksi Arifin iho oli kauttaaltaan palovammojen peitossa.

Raportissa kerrotaan lisäksi muun muassa 34-vuotiaasta kaupanpitäjästä Rasal Ahmed Bhuttosta, jonka siviilipukuiset miehet veivät mukanaan tämän vuoden maaliskuussa pääkaupungissa Dhakassa. Viikkoa myöhemmin mies löydettiin ammuttuna.

Human Rights Watch vetoaa sekä Yhdysvaltoihin että Britanniaan, jotta maat vetäisivät kaiken tukensa RAB-ryhmältä. Lisäksi järjestö vaatii, että Bangladeshin hallitus lakkauttaa ryhmän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.