Selvitys: Ammattikorkeakouluista osakeyhtiöitä

Ammattikorkeakouluista saatetaan perustaa osakeyhtiöitä, joiden rahoitus ja valvonta olisivat kokonaisuudessaan valtion vastuulla. Näin esittää selvitystyöryhmä, joka luovutti raporttinsa opetusministeri Henna Virkkuselle tänään.

Tällä hetkellä Suomessa on 25 ammattikorkeakoulua, joilla on yhteensä noin 160 toimipistettä. Tuoreen selvityksen mukaan määrä on liian suuri ja opetuksen laatu kirjava. Erityisesti pienille paikkakunnille perustetuissa toimipisteissä opintojen keskeyttämisprosentit ovat korkeita, ja oppilaskohtaiset kustannukset kohtuuttoman korkeita.

Työryhmän mukaan koulutuksen laatua on heikentänyt se, että monet kunnat ovat halunneet tuoda tutkintokoulutusta omalle alueelleen.

- Me emme esitä mitään tarkkaa karsintalistaa. Järjestelmän tuloksellisuuden, tehokkuuden lisääminen ja ohjaus- sekä hallintomallin virtaviivaistaminen johtavat kuitenkin ennen pitkää siihen, että heikoimmat yksiköt karsiutuvat, sanoo Etlan selvityshenkilö Pekka Ylä-Anttila.

Selvitystyöryhmä esittää nyt, että ammattikorkeakoulut muutettaisiin osakeyhtiöiksi, joiden rahoitus tulisi kokonaisuudessaan valtiolta. Ylä-Anttilan mukaan kunnat omistaisivat edelleen suurimman osan ammattikorkeakouluista, mutta valtio saisi rahoituksensa vastineeksi enemmän mahdollisuuksia ohjata niiden toimintaa.

- Tällä hetkellä kunnat ja valtio yhdessä rahoittavat ammattikorkeakoulut. Välttämättä nykyinen rahoitusjärjestelmä ei palkitse sitä, jos yksittäinen ammattikorkeakoulu tekee hyvää työtä, toteaa ministeri Virkkunen.

Uusi rahoitus- ja hallintomalli lähtee nyt lausuntokierrokselle. Se tukee opetusministeriön jo aiemmin julkistamaa tavoitetta karsia ammattikorkeakouluverkostoa nykyisestä 25:stä 18:a. Lisäksi sivutoimipisteiden opetusta halutaan keskittää kaupunkien kampusalueille.

Katso Tuula Malinin juttu Tampereelta

Lue myös:

    Uusimmat