Selvitys: 90 % prostituoiduista Virosta tai Venäjältä

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan 90 % Suomen prostituoiduista on virolaisia tai venäläisiä.

Ilotyttö

Suomen prostituutio on lähes kokonaan ulkomaalaisten käsissä. 5000-6000 itänaista myy itseään enemmän tai vähemmän säännöllisesti Suomessa.

Tämän päivän Helsingin Sanomista löytyy 89 pikkuilmoitusta, jossa myydään seksipalveluja.

Euroopan kriminaalipoliittisen instituutin johtaja Kauko Aromaa kommentoi asiaa seuraavasti:
- On monestakin syystä sanottu, että meidän valtalehtemme ovat keskeisiä parituskanavia.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksestä käy ilmi seuraavaa:

90 prosenttia prostituoiduista on ulkomaalaisia. Useimmiten he ovat 20-30 vuotiaita. Suomessa pyörii noin 5000-6000 virolaista ja venäläistä naista. Paritusjuttuja tulee poliisitutkintaan vuodessa vain 20-30 kappaletta

- Venäjän ja Viron elintasoero meihin verrattuna on suuri. He pystyvät omalta kannaltaan erinomaisella katteella toimimaan semmoisella hinnalla, joka täällä on varsin halpa ja joka mies pystyy sen maksamaan ilomielin, Aromaa kertoo.

Keskimääräinen hinta liikkuu 50 eurosta pariin sataan riippuen luksustasosta ja kestosta. Usein prostituoitu maksaa tuloistaan puolet parittajalle. Asiakkaita on vuorokaudessa keskimäärin kolmesta kymmeneen.

Sitä ei pystytä sanomaan miten suuri osa naisista toimii itsenäisesti tai kuinka moni kuuluu paritusrenkaisiin.

- Ilmeisesti meillä esiintyy suhteellisen vähän äärimuotoja, joissa voidaan puhua pakkoprostituutiosta tai ihmiskaupasta, mutta niitäkin on esiintynyt, jatkaa Aromaa.

Aromaa pitää pulmana sitä, että prostituutio ongelmana ei oikein kuulu kenellekään.

- Väittäisinpä että meidän nykyinen suhtautuminen koko ilmiöön koskee yleistä järjestystä. Kukaan ei halua tietää siitä niin kauan kuin se ei osu kenenkään silmään eikä pahemmin häiritse. Sen sijaan ilmeisesti ainakaan virallisella tasolla ei olla edes selvillä siitä millaista on elää prostituoidun elämää ja kuinka suuri ongelma kaikki siihen liittyvä on, Aromaa toteaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.04.2002)

Lue myös:

    Uusimmat