Selviääkö Dag Hammarskjöldin kuolema vihdoin?

YK:n pääsihteerin Dag Hammarskjöldin kuolema halutaan tutkia uudelleen. Ruotsalaista Hammarskjöldiä kuljettanut kone putosi 1961 hämärissä olosuhteissa silloisessa Rhodesiassa, nykyisessä Sambiassa.

Ruotsi aikoo kysyä huomenna YK:n yleiskokoukselta, että se perustaisi riippumattoman tutkijalautakunnan selvittämään huippudiplomaatin kuolemaa.

Ruotsin mukaan on tullut esiin uusia todisteita kohtalokkaasta syyskuun 17. ja 18. välisestä yöstä 1961. Se myös vetoaa eri valtioita antamaan tutkijoille dokumentteja tapahtumaan liittyen. Lautakunta haluaisi yhä salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja muun muassa Yhdysvalloilta ja Britannialta. 

Hammarskjöld halusi tulitauon

Hammarskjöld yritti tuolloin välittää tulitaukoa YK:n rauhanturvaajien ja Kongon hallitusta vastustavien kapinallisten välille Kongon eteläisessä Katangan maakunnassa. Kapinallisia johti länsimielinen Moise Tshombe.

Rauhanhierontamatkalla olleen 56-vuotiaan Hammarskjöldin kone syöksyi maahan lähellä Ndolaa Pohjois-Rhodesiassa. 

Brittiraportti vuodelta 1962 totesi, että kone putosi lentäjän virheen takia. Kolme vuotta sitten ilmestyneessä kirjassa väitetään, että sen ampuivat alas Katangan puolesta taistelleet palkkasoturit. 

"NSA kuunteli radioliikennettä"

Viime vuonna joukko kansainvälisen oikeuden asiantuntijoita vetosi tapauksen uudelleentutkimisen puolesta ja kehotti eri valtioita luovuttamaan tietoja lennon tapahtumista.

Guardian-lehden haastattelema ruotsalainen tuomari ja entinen diplomaatti Hans Corell sanoo, että Yhdysvaltojen NSA kuunteli lentokoneen radioliikennettä tapahtumayönä.

- Aiemmat selvitykset eivät olleet lainkaan varmoja loppupäätelmissään. Toivomme täyttä selvyyttä tapahtumiin, sanoo Ruotsin ulkoministeriön kansliapäällikkö Annika Söder Guardianin mukaan.  



Lue myös:

    Uusimmat