Mainos

Sellupörssi käyntiin kuukauden sisällä

Suomalaiset metsäyhtiöt asettuvat alussa tarkkailijan asemaan sellupörssin suhteen. Osa suhtautuu pörssiin varsin epäilevästi. Kaupankäynnin sellupörssissä on määrä alkaa kuukauden sisällä.

Suomen Optiopörssi on vuoden ajan viritellyt sellupörssiä. Kauppaa käydään sellujohdannaisilla. Johdannaiset kuten futuurit ja optiot ovat sopimuksia, joissa sitoudutaan ostamaan ja myymään tietty määrä tiettyä hyödykettä tiettynä päivänä sopimushetkellä sovittuun hintaan.

Enson varatoimitusjohtaja Juhani Pohjolainen kuuluu pörssin epäilijöihin. Hänen mielestään siihen liittyy liian paljon kysymysmerkkejä.

Pohjolaisen mukaan sellumaailmassa ollaan aiempaa enemmän siirtymässä tiiviisiin toimittaja-asiakassuhteisiin. Toimittajat pyrkivät räätälöimään toimitukset laadun ja määrän mukaan. Jos isot sellun ostajat pitävät kiinteitä toimittaja-asiakassuhteita hyvinä, sellupörssiin menijät jäävät Pohjolaisen mukaan vähiin. Enso aikoo hänen mukaansa tarkkailla miten pörssi käynnistyy.

Tarkkailijaksi ilmoittautuu myös johtaja Torsten Nykopp UPM-Kymmenestä. -Me lähinnä seuraamme, miten suuremmat sellun myyjät ja ostajat käynnistävät pörssin, hän sanoo.

Suomen sellupörssi on lajissaan ensimmäinen maailmassa. Yrityksiä pörssien käynnistämiseksi on tosin ollut useita, mutta kaikki ovat rauenneet. Saarisen mukaan epäonnistumiset johtuvat siitä, ettei aiemmilla yrittäjillä ole ollut indeksiä.

Suomen Optiopörssi on syksystä asti julkaissut PIX-selluindeksiä. Indeksiä varten optiopörssi kerää tietoja 40 sellukaupan osapuolelta 12 eri maasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.