Mainos

Sellupörssi käyntiin 4. helmikuuta

Suomen Optiopörssin pyörittämässä sellupörssissä kauppaa käydään valkaistuun pitkäkuituselluun pohjautuvilla futuuri- ja optiosopimuksilla. Sopimuksia voi tehdä kahdeksi tai viideksi kuukaudeksi.

Futuurit ja optiot ovat sopimuksia, joissa sitoudutaan tulevaisuudessa ostamaan tai myymään tietty määrä tiettyä hyödykettä tiettynä päivänä sopimushetkellä sovittuun hintaan. Sellupörssissä kaupankäynti tapahtuu yksinomaan johdannaissopimuksilla; fyysinen tavaran toimitus ei sopimuksissa ole mahdollista.

Suomen Optiopörssin mukaan kaupankäyntiin on jo nyt ilmoittautunut 22 yritystä. Kaupan osapuolina ja välittäjinä voi lisäksi toimia viisi pankkia, joilla on välitysoikeus. Suomen sellupörssi on lajissaan ainoa maailmassa. Useita yrityksiä vastaavanlaisen pörssin käynnistämiseksi on tehty, mutta ne ovat kariutuneet.

Optiomeklareiden päämeklarin Petteri Saarisen mukaan epäonnistumiset ovat aiheutuneet siitä, ettei aiemmilla yrittäjillä ole ollut indeksiä. Suomen Optiopörssi on syksystä asti julkaissut PIX-selluindeksiä. Indeksiä varten optiopörssi kerää tietoja neljältä kymmeneltä sellukaupan osapuolelta ympäri maailmaa.

Sellupörssiä on puuhattu Suomeen jo vuoden päivät. Käynnistymistä hidastuttivat lainsäädännölliset pulmat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.