Mainos

Sellunvalmistajat leikkaavat tuotantoa hinnan nostamiseksi

Sellunvalmistajat uskovat sellun hinnan kääntyvän nousuun kevään aikana viime vuoden tapaan, vaikka hinta on pysynyt sitkeässä laskussa marraskuusta. Nousuodotuksia vahvistavat selluntuottajien ilmoitukset leikata tuotantoa ja sellun kuluttajien omien varastojen hupeneminen. Myös vahvana pysynyt paperin menekki lisää toiveita sellun hinnan noususta.

Metsä-Botnian toimitusjohtaja Erkki Varis kertoi tänään, että sellunvalmistajat eri puolilla maailmaa ovat ilmoittaneet noin 740 000 tonnin leikkauksista vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Vähennykset painottuvat maaliskuulle. Mikko Tahvanainen Metsäteollisuus ry:stä kertoi, että leikkaukset vastaavat noin viikon tuotantoa. Myös Metsä-Botnia aikaistaa kahdella sellutehtaalla huoltoseisokkeja. Kaskisten ja Rauman tehtaita huolletaan jo maaliskuun lopulla. Raumalla seisokki on reilun viikon ja Kaskisissa vajaan viikon. Työntekijöitä ei lomauteta. UPM-Kymmene käyttää sellun itse. Enson tietoja ei ollut tänään saatavilla.

Tahvanaisen mukaan sellutehtaiden käyntiasteet tammikuulta osoittavat, että tuotantoa on vähennetty kautta linjan. Variksen mukaan joulun ja maaliskuun seisokit Metsä-Botnian tehtailla vähentävät tuotantoa noin 30 000 tonnilla. Yhtiön Joutsenon, Äänekosken ja Kemin sellutehtaat huolletaan tavalliseen tapaan juhannuksen aikaan.

Ruotsi ja Suomi saavat etua vahvasta dollarista

Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain selluntuottajien omat varastot kasvoivat tammikuussa runsaalla 160 000 tonnilla hieman päälle 1,9 miljoonaan tonniin. Yleisen nyrkkisäännön mukaan sellun hinta kääntyy nousuun, kun varastot supistuvat noin 1,5 miljoonaan tonniin. Varis muistuttaa, että tuottajien selluvarastot ovat yleensäkin kasvaneet tammikuussa. Osa tämänkertaisesta lisäyksestä selittyy kuitenkin Aasian talousvaikeuksilla.

USA:ssa ja Kanadassa talviseisokkeja pyritään välttämään, koska tehtaat eivät kestä alasajoja talvella. Tahvanaisen mukaan kaikilla pohjoisen alueen sellutehtailla yritetään välttää seisokkeja talvisin, koska tuotannossa syntyvä jäte voidaan käyttää energian tuotantoon ja alasajettu tehdas joudutaan lämmittämään muutoin. Osassa energiaa riittää jopa myyntiin. Hänen mukaansa joillakin tehtailla ilmeisesti myös biologinen puhdistus kärsii, sillä jätevesiä puhdistavat eliöt tarvitsevat koko ajan syötävää.

Hienopaperin hinta pitänyt ainakin vielä

Ensimmäisenä sellun hinnan lasku vaikuttaa hienopaperin hintaan, sillä siinä on sellua eniten. Metsäyhtiöiden johdon näkemyksen mukaan hienopaperin hinta on kuitenkin pitänyt vielä aika hyvin. Tämän vuoksi onkin alettu kysellä, onko sellun ja hienopaperin hintojen välinen kytky katkeamassa. Tällä vuosikymmenellä sellutonni oli halvimmillaan vuoden 1993 lopussa, jolloin se maksoi 400 dollaria. Kaksi vuotta myöhemmin tilastoitiin huippu, jolloin hinta käväisi 1000 dollarissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.