Mainos

Sellun hinta laskussa

Pitkäkuituisen sellun hinta laski Suomen optiopörssissä historiansa alimmalle tasolle 481,09 dollariin tonnilta. Viikon aikana hinta laski noin kahdeksan dollaria. Vuoden ylimmällä tasollaan eli 579,81 dollarissa sellutonnin hinta oli kuluvan vuoden tammikuussa.

Markkinasellun heikentynyt kysyntä on myös johtanut ympäri maailmaa sellutehtaiden seisokkeihin. Sellun ja hienopaperin hinta seuraavat toisiaan, joten sellun hinnan alamäki on myös vaarantanut useiden suomalaisten paperintuottajien aiemmin ilmoittamien hinnankorotusten toteutumisen.

Sellun hintaa painaa maailmalla liian suureksi kasvanut tuotantokapasiteetti. Hintavaikeudet alkoivat vuosi sitten syksyllä kärjistyneen Aasian talouskriisin myötä. Alueen heikentynyt kysyntä ohjasi sellua Euroopan markkinoille, jossa lisääntynyt tarjonta painoi hinnan laskuun.

Metsä-Serlan toimitusjohtaja Jorma Vaajoki arvioi elokuussa, että sellun rajahinta on 500 dollaria tonnilta. Tämän jälkeen suurin osa tuotannosta on jo tappiollista ja korotukset ovat välttämättömiä. Sellun markkinointijohtaja Jyrki Yrjö-Koskinen Metsä-Serlasta sanoo sellun hinnan olevan tällä hetkellä 480 dollaria tonnilta. Hän arvioi suurimman osan maailman sellutehtaista toimivan tappiollisesti.

Seisokkeja jo nyt

Yrjö-Koskisen mukaan heikentynyt kysyntä johti jo tässä kuussa yhtiön kaikkien neljän sellutehtaan seisokkeihin. Markkinasellun osuus yhtiön sellutuotannosta on noin viidennes, ja suurin osa sellusta menee hienopaperin valmistukseen. Hän arvioi, että seisokit hienopaperin valmistuksessa ja Aasian huono veto tulee heijastumaan selvänä taantumana selluteollisuudessa.

Metsä-Serlan toteuttamat sellutuotannon seisokit syyskuussa verottavat sellun tuotannosta noin 30 000 tonnia. Yhtiön koko sellumyynti viime vuonna oli 1,6 miljoonaa tonnia, josta omien osakkaiden ostot olivat lähes 1,3 miljoonaa tonnia. Syyskuussa yhtiön Kaskisten tehtailla on jo toteutettu 12 päivän ja Joutsenon tehtailla viiden päivän seisokit. Parasta aikaa Äänekoskella on meneillään vajaan viikon pituinen seisokki ja Raumalla toteutetaan muutaman päivän seisokki.

Metsä-Serla on myös väliaikaisesti keskeyttänyt hienopaperin tuotannon markkinoilla vallitsevan ylituotannon vuoksi. Yhtiö kertoi elokuussa nostavansa hienopaperin hintoja kuudella prosentilla kuluvan syksyn aikana. Myös muut suomalaiset metsäyhtiöt ovat kertoneet hienopaperin hintojen 3-4 prosentin korotuksista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.