Mainos

Sellun hinnan laskuvauhti kiihtyi

Sellun hinnan lasku on kiihtynyt. Suomen Optiopörssin tämänpäiväisen hintaindeksin mukaan sellutonni halpeni viime viikolla lähes 9,5 dollaria eli runsaat 50 markkaa. Edellisviikolla pudotus oli noin 7,5 dollaria eli 40 markkaa.

Nyt pitkäkuituinen sellu maksoi runsaat 557 dollaria eli hieman päälle 3060 markkaa. Sellun hinta kääntyi laskuun kesäkuun lopussa, kun se sitä ennen oli pysytellyt nousussa maaliskuusta. Alaa seuraavien asiantuntijoiden arvioiden mukaan sellun hintaa painaa alas se, että sellunvalmistajien ei uskota pystyvän supistamaan tuotantoaan vähentynyttä kysyntää vastaavasti ja varastoihin alkaa kertyä ylijäämää.

Sellun tarvetta vähentää hienopaperin kysynnän lasku. Hienopaperi on korkealaatuisinta paperia ja päällystämättömässä hienopaperissa on eniten sellua. Hienopaperin menekkiä rasittaa mm. Aasian kriisi. Sen sijaan Aasiasta ei näytä tulleen vielä suuremmin sellua Eurooppaan. Osaltaan sellun hintaa rassaa se, että aiempi selluvarastojen purkautuminen ei näytä kokonaisuudessa menneen paperin ja kartongin valmistukseen, vaan siirtyi valmistajien varastoista ostajien varastoihin.

Sellunvalmistajien mukaan normaalia kesäheilahtelua

Sellunvalmistajat muistuttavat, että vain pieni osa sellukaupasta käydään pörssissä. He eivät myöskään myönnä olevansa huolestuneita sellun pörssihinnan laskusta, sillä varsinainen sellukauppa käy tavanomaisesti eikä merkkejä sellun kysynnän todellisesta supistumisesta ole nähtävissä. Kesällä kysynnän muistutetaan vähenevän, kun mm. osa eurooppalaista paperitehtaista on kiinni. Tätä varten myös sellun tuotantoa on supistettu ja esimerkiksi Ensossa normaalia juhanusseisokkia pidennettiin parilla päivällä. Myös muut suuret selluntuottajat ovat jo tehneet vastaavia leikkauksia tai ovat ilmoittaneet tekevänsä saman myöhemmin kesällä. Optiopörssin hintaindeksi perustuu 11 maan ostajilta ja myyjiltä kerättäviin hintatietoihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.