Mainos

Sellokilpailu jalkautuu maakuntiin

Neljättä kertaa järjestettävään kilpailuun haki ennätykselliset 77 muusikkoa 31 maasta. Suomalaisia on yhteensä viisi. Välierät soitetaan nyt ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolella.

Suomalainen Jussi Vähälä astelee ensimmäisenä kilpailijana Sibelius-Akatemian konserttisalin lavalle, kun kansainvälisen Paulon sellokilpailun alkuerät alkavat Helsingissä huomenna. Esiintymisjärjestys arvottiin tänään.

Nyt neljättä kertaa järjestettävän kilpailun alkuerissä soittaa 25 kilpailijaa, joista viisi on Suomesta. Vähälän lisäksi nauhakarsinnasta jatkoon selvisivät Silver Ainomäe, Mathias Hortling, Samuli Peltonen ja Tuomas Ylinen.

Ensimmäisessä erässä kukin kilpailija esittää itse koostamansa 45 minuutin resitaaliohjelman, joka sisältää teoksia ilman säestystä tai pianosäestyksellä.

Paulon sellokilpailuun haki tällä kertaa ennätykselliset 77 muusikkoa 31 maasta. Viimeksi kilpailu järjestettiin vuonna 2002, jolloin sen voitti italialainen Enrico Bronzi.

Kilpailun voittaja saa 15 000 euroa, toiseksi sijoittuva 12 000 ja kolmas 9000 euroa. Lisäksi luvassa on pienempiä tunnustuksia ja erikoispalkintoja. Tapahtuma järjestetään Paulon säätiön tuella.

Kilpailun tuomaristossa istuu yhdeksän kansainvälisesti tunnettua sellotaiteilijaa. Puhetta johtaa professori Arto Noras, joka on myös tapahtuman taiteellinen johtaja.

Lisäksi kilpailua tuomaroitsevat espanjalainen Lluis Claret, eteläkorealainen Minja Hyun, saksalainen Maria Kliegel, sveitsiläisvenäläinen Ivan Monighetti, ranskalainen Philippe Muller, yhdysvaltalainen Leslie Parnas, suomalainen Martti Rousi ja yhdysvaltalaisjapanilainen Tsuyoshi Tsutsumi.

Kilpailu leviää viiteen kaupunkiin

Sellokilpailun välierät järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolella: Kuopiossa 17., Jyväskylässä 18. ja Oulussa 19. huhtikuuta. Kussakin kaupungissa esiintyy neljä kilpailijaa, sillä semifinaaleihin pääsee 12 sellistiä.

- Järjestäjät haluavat laajentaa sellon ja sellomusiikin tunnettuutta viemällä kilpailua useampaan kaupunkiin, taiteellinen johtaja Arto Noras perustelee.

Välierissä kuullaan sellokonserttoja Shumannilta, Lalolta, Tshaikovskilta, Dvorakilta, Elgarilta ja Shostakovitshilta.

Noras kannustaa kilpailijoita jaksamaan. Vaikka kilpailun ohjelmisto on laaja ja urakka siten tavattoman rankka, hän uskoo että muusikot voivat soittaa tätä kilpailua varten opettelemiaan teoksia läpi elämänsä. Näin jokaiselle on työstä hyötyä, vaikka palkintosijoille ei yltäisikään.

Loppukilpailuun yltää kuusi sellistiä. Finaalit käydään Espoossa 22. huhtikuuta ja Finlandia-talossa 23. ja 24. huhtikuuta. Konsertto-ohjelmiston lisäksi kilpailijat soittavat pakollisena osan jostakin J. S. Bachin soolosellosarjasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.