Mainos

Sellisti ja säveltäjä Mstislav Rostropovitsh kuoli

Rostropovitsh teki uransa aikana suuren määrän levytyksiä ja työskenteli useiden huippuorkestereiden kapellimestarina.

Maailmankuulu venäläinen sellisti ja säveltäjä Mstislav Rostropovitsh on kuollut. 80-vuotias Rostropovitsh kuoli moskovalaisessa sairaalassa pitkään sairastettuaan.

Rostropovitsh teki suuren määrän levytyksiä ja hankki sellolle myös uutta ohjelmistoa. Useat tunnetut säveltäjät tekivät uutta tuotantoa juuri Rostropovitsh mielessään.

Rostropovitsh muistetaan myös neuvostoajan kansalaisoikeusaktivistina. Hän puolusti ystäväänsä Aleksandr Solzhenitsinia, mikä johti kahnauksiin neuvostohallinnon kanssa ja suunniteltujen konserttikiertueiden peruuttamiseen.

Rostropovitsh lähti Neuvostoliitosta 1974, neljä kuukautta Solzhenitsinin jälkeen. Hän ilmoitti palaavansa vain kun Neuvostoliitossa on täydellinen taiteellinen vapaus.

Rostropovitsh menetti Neuvostoliiton kansalaisuuden 1978 "epäisänmaallisen toiminnan takia". Mihail Gorbatshovin kaudella tammikuussa 1990 Rostropovitsh kuitenkin sai kansalaisuutensa takaisin. Kun Berliinin muuri murtui syksyllä 1989, Rostropovitsh kiirehti paikalle ja antoi muurilla improvisoidun sellokonsertin.

Muusikkoperheen lapsi

Rostropovitsh syntyi Bakussa 27. maaliskuuta 1927 muusikkoperheeseen. Hän aloitti pianonsoiton äitinsä opastuksella nelivuotiaana ja sellonsoiton kahdeksanvuotiaana. 1943 Rostropovitsh aloitti opinnot Moskovan konservatoriossa ja edistyi nopeasti. Jo 1951 hänet palkittiin Stalinin nimeä kantaneella Neuvostoliiton sen ajan korkeimmalla arvomerkillä.

Rostropovitsh kansainvälinen ura käynnistyi New Yorkin Carnegie Hallissa 1956. Hän esiintyi ja johti kaikilla maailman tärkeimmillä näyttämöillä. Rostropovitsh toimi Washingtonissa National Symphony Orchestran johtajana 1977-1994.

Sergei Prokofjev, Dmitri Shostakovitsh ja Benjamin Britten sävelsivät uutta ohjelmistoa Rostropovitshille. Brittisäveltäjä Brittenistä tuli sellistin läheinen ystävä, ja hän kirjoitti War Requiemin sopraano-osan Rostropovitshin vaimolle, laulaja Galina Vishnevskajalle.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.