Mainos

Seleznjov peruu ohjuspuheitaan

Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman puhemies Gennadi Seleznjov aiheutti tänään kuohuntaa kertomalla, että presidentti Boris Jeltsin oli määrännyt Venäjän ydinohjukset suunnattavaksi kohti Nato-maissa olevia maaleja.

Myöhemmin kuitenkin Seleznjovin edustaja selitti, että hänen päämiehensä sanomisia oli ymmärretty väärin.Korkea-arvoinen sotilasviranomainen kiisti tuoreeltaan perjantaina, että ohjuksia olisi määrätty suunnattavaksi uudelleen. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Venäjän strateginen ohjusdivisioona ei ollut perjantaihin iltaan mennessä saanut uusia ohjeita.

Divisioonan esimies Anatoli Perminov totesi kuitenkin, että jos Jeltsinin määräys tulee, ohjukset "käännetään ympäri heti". Myös ulkoministeri Igor Ivanov kiisti tiedon määräyksestä suunnata ohjukset uusiin maaleihin. Ivanovin mukaan Venäjä pitää kiinni kaikista kansainvälisistä sitoumuksistaan myös niistä, jotka koskevat aseita.

Seleznjov joutui lopulta antamaan periksi, ja lähetti edustajansa selittämään sekaannusta. Edustajan mukaan Seleznjovin sanomisia oli ymmärretty väärin.
-Seleznjov ei sanonut, että ohjuksia oli suunnattu kohti niitä Nato-maita, jotka osallistuvat Jugoslavian vastaisiin ilmaiskuihin tai että sellaista määräystä olisi annettu. Sen sijaan hän sanoi, että presidentin lausunnon mukaan uudelleen suuntaamiseen voidaan ryhtyä, jos tilanne Jugoslaviassa pahenee, kertoi Seleznjovin edustaja Mihail Belyat.
Uutistoimisto Reutersin mukaan kyse ei ollut väärinkäsityksestä. Seleznjovilta kysyttiin, oliko Jeltsin kertonut ohjusten suuntaamisesta Nato-maita kohti.
- Kyllä, niitä maita kohti, jotka käyvät sotaa Jugoslaviassa, Seleznjov vastasi Reutersin mukaan.

Yhdysvallat totesi tänään, että se odottaa Venäjän pitävän kiinni lupauksestaan olla sekaantumatta Kosovon kriisiin. Samalla Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Mike Hammer tähdensi, etteivät amerikkalaisviranomaiset ole saaneet vahvistuksia tiedoille, joiden mukaan Venäjä olisi suunnannut ohjuksensa uudelleen.

Britannian ulkoministeri Robin Cook vakuutti puolestaan tänään, etteivät Naton ilmaiskut ole uhka Venäjälle.
-Tämän operaation tarkoitus ei ole millään lailla uhata Venäjän turvallisuutta, Cook sanoi.

Jugoslavia Venäjän kanssa valtioliittoon?

Jo aiemmin päivällä Seleznjov kertoi, että Jeltsin tukee Jugoslavian pyrkimystä liittyä Venäjän ja Valko-Venäjän löyhään valtioliittoon. Puhemies Seleznjov sanoi niin ikään, että jos kaavailtu Venäjän, Valko-Venäjän ja Jugoslavian valtioliitto toteutuu, voi Venäjä lähettää sotilaita Jugoslaviaan, Seleznjovin mukaan Jeltsin on jo määrännyt Venäjän ulkoministeriön valmistelemaan Jugoslavian liittymispyyntöön liittyviä kysymyksiä.

Ulkoministeri Ivanov näytti kuitenkin kaatavan kylmää vettä Jugoslavian toiveille liittyä Venäjän ja Valko-Venäjän kaavailtuun valtioliittoon.
-Meidän täytyy ensin luoda kyseinen valtioliitto Venäjän ja Valko-Venäjän välille, Ivanov tähdensi. Valko-Venäjä ilmoitti kuitenkin tukevansa Jugoslavian pyrkimyksiä liittyä Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliittoon. Tämä olisi Valko-Venäjän mukaan tapa ratkaista Kosovon kriisi.

Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic kertoi maansa halusta liittyä Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliittoon tavatessaan alkuviikosta Seleznjovin Belgradissa. Seleznjov selosti Jeltsinille perjantaina Jugoslavian-vierailuaan. Vielä torstaina Jeltsin sanoi olevan ennenaikaista harkita valtioliittoa Jugoslavian kanssa.

Sisäpolitiikkaa?

Jeltsinin mielenmuutoksen syistä ei ole selvyyttä. Venäläislähteistä viitattiin sisäpoliittisiin syihin. Duumassa on määrä äänestää ensi viikolla Jeltsinin asettamisesta valtakunnanoikeuteen. Kommunistien hallitsema duuma on arvostellut jyrkkäsanaisesti Natoa ja vaatinut Jugoslavian auttamista.

Venäjä ja Valko-Venäjä allekirjoittivat huhtikuussa 1997 suurin juhlallisuuksin sopimuksen valtioliiton muodostamisesta. Maat ovat sen jälkeen solmineet vielä useita sopimuksia, joiden tavoitteena on niiden lähentäminen, mutta käytännössä asia ei ole juurikaan edennyt. Viime viikolla Seleznjov sanoi, että ensi syksynä järjestetään Venäjällä ja Valko-Venäjällä kansanäänestys valtioliiton täydentämisestä.

Jeltsin ei usko Naton maajoukkoihin

Jeltsin sanoi tänään myös, ettei hän usko Naton lähettävän maajoukkoja Kosovoon. Jeltsin sanoi kuitenkin, että jos näin kävisi, serbit ovat valmiit taistelemaan viimeiseen mieheen. Uutistoimisto Itar-Tass kertoi puolestaan Jeltsinin sanoneen, että Naton maaoperaatio Kosovossa aiheuttaisi "suuria tappioita". Jeltsin varoitti Natoa ja Washingtonia työntämästä Venäjää mukaan Jugoslavian konfliktiin tai seurauksena voisi olla Eurooppaa tai koko maailmaa koskeva sota.

Seleznjov kertoi Jeltsinille, että Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic oli pyytänyt aseapua Venäjältä. Jeltsin oli torjunut pyynnön, Interfax kertoi. Venäjä ei aio Jeltsinin mukaan sekaantua Kosovon kriisiin, "jolleivat amerikkalaiset pakota" Venäjää siihen, Interfax kertoi.
(MTV3-Reuters-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.