Mainos

Selännettä ei enää syytetä veneturmajutussa

NHL-kiekkoilija Teemu Selänne voi karistaa toissakesäisen veneturman mielestään. Syyttäjä on luopunut jääkiekkoilijan haverisyytteistä. Syynä ratkaisuun on viime vuoden marraskuussa voimaan tullut asetuksen muutos, joka liittyy ison veneen kuljettamiseen vaadittavaan tutkintoon.

Aiemman merilain asetuksen mukaan ammattitutkinto pitäisi olla, jos vene on yli 24 metriä pitkä tai siinä on yli 500 kilowatin moottori. Nykyisin ainoa kriteeri on veneen koko.

Selänteen omistama 17-metrinen ja kahdella yhteisteholtaan liki 900 kilowatin moottorilla varustettu Ellinore-vene ajoi karille Helsingin Pihlajasaaren edustalla heinäkuussa 2006. Turma poiki syytteet sekä Selänteelle että hänen ystävälleen, joka kuljetti venettä.

Kaksikkoa syytettiin Helsingin käräjäoikeudessa alusturvallisuusrikkomuksesta ja merikelpoisuuden laiminlyönnistä, minkä lisäksi ystävälle lankesi syyte hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä.

Turmaveneessä oli yli 20 ihmistä

Käräjäoikeus hylkäsi viime lokakuussa syytteet Selännettä vastaan. Oikeus katsoi, etteivät Selänne ja hänen ystävänsä voineet ymmärtää syyllistyneensä rangaistaviin tekoihin epäselvän lakitekstin ja viranomaisten ohjeistuksen takia. Syyttäjä vei asian hovioikeuteen, mutta asetuksen muutoksen myötä perusteita syytteiden ajamiselle ei ole.

Ennen onnettomuutta venekunta oli käynyt Tallinnassa, ja Selänne jäi kyydistä Kirkkonummella. Hän antoi veneensä ystävänsä kuljetettavaksi. Helsingin Pihlajasaaren pohjoispuolella kippari ajoi veneen erehdyksessä merimerkin väärältä puolelta, ja alus iskeytyi karille. Kuljettajan onnistui kuitenkin ajaa vahingoittunut vene saaren laituriin, jossa se upposi kansirakenteita myöten. Veneessä oli 23 ihmistä.

Selänteen ystävällä ei ollut kipparintutkintoa. Selänne oli puolustuksen mukaan tiedustellut veneen kuljettamiseen liittyvistä vaatimuksista viranomaisilta, joiden mukaan erillisiä lupia ei tarvittu.

- Koko kahden vuoden oikeusprosessi on ollut täysin käsittämätön, koska Teemun henkilökohtaisesti poliisilta sekä Merenkulkulaitokselta saama ohjeistus on ollut selvä. Tällaisen veneen kuljettamiseen ei tarvitse erillistä tutkintoa. Lisäksi samassa paikassa oli ajanut karille muun muassa kolme pelastuslaitoksen alusta ja yksi troolari, eikä ketään oltu vastaavassa tilanteessa syytetty, Selänteen asioiden hoitaja Ari Lehto kommentoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.