Seksuaaliterapeutti: Pojat eivät puhu hyväksikäytöstä – pelkona homoleima

Poikien kokemaa hyväksikäyttöä ei tunnisteta eikä siitä puhuta tarpeeksi, sanoo helsinkiläisen Poikien Talon projektipäällikkö ja seksuaaliterapeutti Antti Ervasti.

– Naisten kokemasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksista pitäisi niistäkin puhua enemmän, mutta rinnalla pitäisi puhua pojista. Pojat ovat jääneet huomattavasti paitsioon. Väitän myös, että poikien kokema seksuaalinen väkivalta on alitunnistettua, hän sanoo.

Perinteiset käsitykset estävät puhumisen

Ervasti katsoo, että pojilla ja nuorilla miehillä on vielä tyttöjä vaikeampaa puhua joutumisesta hyväksikäytetyksi.

– On yleisestikin pojille hankalaa puhua ongelmista ja myöntää tuen tarve. Valitettavan usein perinteiset käsitykset siitä, millainen pojan ja miehen pitää olla, ehkäisevät tällaisesta kokemuksesta puhumisesta. Seksuaalisen väkivallan kokemukset sotivat vahvaa pojan ja miehen seksuaalisuuskuvaa vastaan.

– Jos poika joutuu näinkin intiimillä elämänalueella loukatuksi, ei siitä pysty puhumaan. Seksuaalisuudesta ei ylipäätään mielestäni puhuta tarpeeksi, saati sitten seksuaalisesta väkivallasta.

Jos väkivaltaa tehnyt on mies, usein saattaa olla myös pelko leimautua homoseksuaaliksi.

– Lisäksi voi olla usein syyllisyyttä, miksi on antanut tilanteen mennä niin pitkälle, vaikka eihän väkivallan uhri ikinä ole syyllinen kokemukseen.

Väkivaltaa raaimmillaan kiristämällä

Myös poikien seksuaalinen kaltoin kohtelu ja seksuaalinen väkivalta tapahtuu hyvin erilaisissa ympäristöissä, Ervasti kertoo.

– Se voi olla netissä tapahtuvaa: keskustelupalstalla nuori on ollut keskustelussa vanhemman aikuisen kanssa, joka on sitä kautta kaltoin kohdellut, hyväksikäyttänyt. Se on voinut jäädä nettikeskustelun asteelle tai edetä fyysiseen tapaamiseen. Voi olla myös joitakin aikuisia, jotka toimivat sellaisessa asemassa poikien elämässä, että heillä on jonkinlainen valta-asema. Se voi olla sukulainen, lähisukulainen, joku tuttu. Se voi olla myös samanikäinen, hän kuvailee.

Seksuaalista väkivaltaa kokeneiden kanssa työskentelevissä helsinkiläisissä Poikien ja Tyttöjen Taloissa kaltoin kohteluksi lasketaan myös homottelu ja huorittelu tai ulkonäköön liittyvät halventavat kommentit. Raaimmillaan hyväksikäyttöön on henkistä tai fyysistä väkivaltaa.

– On painostettu seksiin, on voitu pyytää alastonkuvia ja kiristetty niiden avulla jatkamaan suhdetta. On varoitettu kertomasta kellekään aikuiselle tilanteesta.

– Sekin on kuitenkin kaltoin kohtelua, jos käy netissä hyvin seksuaalissävytteistä keskustelua nuoren, saati lapsen kanssa. Se voi olla yhtä vaurioittavaa kuin seksuaalinen kontakti.

Lue myös:

    Uusimmat