Mainos

Seksuaaliterapeutti: Parisuhde kaipaa lisää intiimiä itseilmaisua

- Me hoidamme hampaitamme ja terveyttämme, mutta emme parisuhdetta, harmittelee seksuaaliterapeutti Riitta Ala-Luhtala.

Hänen mukaansa ihmiset eivät edes tunnista parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyviä tarpeitaan ja toiveitaan, saati että osaisivat ilmaista niitä kumppanilleen.

- Oma tyttäreni on autokoulussa, ja siellä on tarkka suunnitelma, miten asiat etenee. Parisuhteeseen ihmiset joutuvat kuitenkin ilman kursseja ja koulutusta.

- Koulun seksuaalivalistus rajoittuu ehkäisyyn ja sukupuolitauteihin ja sekin on ihan kuivaa ja kirjan makuista. Ihmiset, myös neuvolan henkilökunta ja koulujen terveydenhoitajat, tarvitsevat koulutusta.

Vanhemmat ja lapset välissä

- Monesti sanotaan, että makuuhuoneessa on parisuhteen välissä jommankumman vanhemmat, Ala-Luhtala sanoo.

Hänen mukaansa kyse on siitä, että omassa parisuhteessa vaikuttaa koko ajan taustalla niin omien vanhempien suhde kuin oma suhde vanhempiin.

- Näitä asioita pitää käydä aktiivisesti läpi itse ja kumppanin kanssa, niin ymmärtää, mistä suhteen ristiriidat saattavat johtua.

- Myös lapset muuttavat seksuaalisuutta. Suhteessa pitäisi koko ajan tarkastella, mitä minulle kuuluu.

Kun seksuaalisuuteen liittyvät tarpeet ja toiveet muuttuvat, niistä ei monestikaan kerrota kumppanille.

- Intiimi itseilmaisu tarkoittaa, että oikeasti kerron, miltä tuntuu, millaiset asiat on tärkeitä, mitä tarvitsen ja haluan kumppaniltani, kuvaa Ala-Luhtala.

- Ellei näistä kerro, kumppani jatkaa vanhalla tavalla ja seksi voi alkaa tuntua kaavamaiselta.

Ongelmat alkavat seksistä

Ala-Luhtala on itse tutkinut lähes 600:n parin suhdetta eri puolilta Suomea. Hän kuvaa, että parisuhteen ongelmat alkavat usein toimimattomasta seksistä. Sen jälkeen ei enää muutenkaan kosketella toisiaan. Pian koko suhde on vaarassa kariutua.

- Koskettelu on todella tärkeää. Se saa liikkeelle oksitosiinia, mielihyvähormoneja ja auttaa sitoutumaan. Eläinkokeissakin on todettu, että jos oksitosiinihanat katkaistaan, keskinäinen sitoutuminen lakkaa.

Seksuaaliterapeutti kehottaa kiireisiä ihmisiä varaamaan aikaa läheisyydelle vaikka kalenterin avulla.

- Ymmärrän, että jos on pieniä lapsia, ei sitä enää yömyöhään jaksa mitään muuta kuin ajatella, miten selvitään seuraavasta päivästä.

Hän kehottaa silti puhumaan asioista ja koskettelemaan toisiaan vielä kun lapset ovat hereillä. Kaiken koskettelun ei aina tarvitse olla seksuaalista.

Resursseja parisuhdetukeen

Jyväskylän neuvolatoiminnan osastonhoitajana työskentelevä Ala-Luhtala toivoo suomalaisiin neuvoloihin resursseja ja koulutusta aktiiviseen parisuhdetukeen.

Myös kunnallinen kodinhoitoapu mahdollistaisi osaltaan vanhempien keskinäisen ajan. Samoin sukulaisten ja ystävien apu.

Kun lapset saisivat kotonaan mallin toimivasta parisuhteesta, se antaisi heille eväitä omaan elämään ja tulevaan parisuhteeseensa.

- Kodin ilmapiiri on lapsille tavattoman tärkeä. Jos vanhemmilla on läheiset ja hyvät välit, se heijastuu myönteisesti lapsiin ja koko heidän tulevaan elämäänsä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.