Seksuaaliseen ahdisteluun kouluissa on puututtava – "Meillä on ollut kulttuurissa häpeää ja uhrin syyllistämistä"

Seksuaaliseen ahdisteluun kouluissa on puututtava – Meillä on ollut kulttuurissa häpeää ja uhrin syyllistämistä 7:40

Kallion lukion opettajan kerrotaan häirinneen seksuaalisesti ja lähennelleen oppilaita jo vuosien ajan. Parhaillaan poliisi tekee asiasta esiselvitystä.

Huomenta Suomessa vieraillut opetushallituksen johtaja Matti Lahtinen ei halua ottaa kantaa yksistään Kallion lukion tapaukseen, mutta hän on huolissaan siitä, että asiaan ei ole puututtu aikaisemmin.

– Jotain on mennyt pieleen, jos näin pitkään kuluu aikaa ja asiaan ei puututa mitenkään. Häirinnässä on kyse vakavasta asiasta, johon koulujen pitää puuttua, sanoo Lahtinen.

Seksuaalisen häirinnän nosti esiin #metoo -kampanja, joka on levinnyt sosiaalisessa mediassa. THL:n kehittämispäällikkö ja lakimies Martta October toivoo, että kampanja kääntää vallalla olevan kulttuurin. THL:n tilastojen mukaan etenkin tytöt kokevat seksuaalista häirintää poikia enemmän kaikissa kouluasteissa.

– Meillä on ollut kulttuurissa sellaista häpeää ja jopa uhrin syyllistämistä tähän seksuaaliseen ahdisteluun liittyen. Toivottavasti tästä kampanjasta on tullut sellaista joukkovoimaa, että ihmiset uskaltavat puhua tästä enemmän ja vihdoin käännetään se huomio siihen varsinaiseen tekijään, sanoo October.

THL tekee vuosittain koululaisten terveyskyselyn, josta selviää, että kouluissa seksuaalinen häirintä on yleensä sanallista. 

– Se on nimittelyä, mutta toki myös vakavia tekoja, mutta ne ovat harvinaisempia, sanoo October.

Mikäli koulussa esiintyy seksuaalista häirintää, siihen pitää puuttua ja vastuu on koulun rehtorilla.

– Rehtori on se, jolla on kokonaisvastuu koulun toiminnasta. Mutta totta kai vastuu on myös kaikilla koulussa työskentelevillä. Koulu on yhteisö, johon myös kaikki oppilaat kuuluvat ja se on myös sitä yhteistä vastuuta, että tuodaan esille häirintätilanteita ja tapauksia, sanoo Lahtinen.

Lahtinen muistuttaa, että rehtorin esimiehenä toimii kunnan sivistystoimenjohtaja tai kunnan keskushallinto, joten rehtori ei joudu olemaan asian kanssa yksin. Koulutasolla kuitenkin vastuu on rehtorilla. Kouluilla on oltava suunnitelma häirintään puuttumiselle.

– Tässä suunnitelmassa pitää kertoa, että keneen oppilas voi ottaa yhteyttä ja mitkä ovat ne käytännöt miten asia saadaan esille. Ja oppilaita pitäisi rohkaista ottamaan yhteyttä, mutta koulussa on toimijoita, joiden puoleen voi kääntyä, sanoo Lahtinen.

Lue myös:

    Uusimmat